venkovský dům

Dům č.p. 13 patří nesporně mezi nejstarší objekty v obci. Je to jednopatrový dům na obdélném půdorysu zastřešený mansardovou střechou, zasazený přímo do ostře spadajícího svahu nad údolím Hornohradského potoka. Hřebenem střechy je účelně situován podél vrstevnice. Dispozičně se jedná o dům komorovo-chlévní (podle místního tradování měl být postaven a užíván panským myslivcem – nalezen knoflík z panské uniformy s buquoyským znakem). Přízemí domu je zděné ze smíšeného zdiva, s převahou lomového kamene. Přední část patra včetně štítů je hrázděná. Hrázděná konstrukce saského typu je sestavena z vertikálních sloupků a horizontálních paždíků, doplněných v nároží zavětrováním šikmými vzpěrami. Původní výplně polí byly zhotoveny pomocí dřevěných latí omazaných hliněnou mazanicí zasazovaných do prahu a vodorovných paždíků do drážky. Mazanice je opatřena vrypy (tzv. Murlem) k lepší přilnavosti vrchní omítky. Většina výplní je však dnes již v naprosto havarijním stavu. Mazanice se vlivem dlouhodobé neúdržby a vlhkosti drolí a jednotlivé latě tak více méně samovolně vypadávají. Některé výplně byly již v minulosti nahrazeny cihelnou vyzdívkou a ve střední ose domu byla odstraněna i spodní část hrázděné konstrukce. Hrázdění se v současné době opravuje, větší část je již vyzděná. Hlavní vstupní průčelí je prolomeno pěti okenními osami, jižní štít v přízemí třemi a v patře dvěma osami. U severní štítové strany je připojena dřevěná otevřená kůlna, dnes nově obnovená se sedlovou střechou a ze západního průčelí vybíhá do svahu horní sklípek (kvelb) vyzdívaný z lomového kamene, rovněž zastřešený sedlovou střechou. Okna jsou obdélná s cihelným vyzděním špalet (původně se segmentovým záklenkem), dvojitá špaletová. Část oken je zachována ze staršího období a dle omítaných špalet je zřejmé, že přední okna v líci fasády byla osazována jako tzv. zimní okna. Okna jsou dvoukřídlá, členěná na šest tabulek s uplatněním malého větracího dílu ve střední části křídla předního okna. Vstup je osazen téměř uprostřed v obdélném otvoru s cihelnou vyzdívkou špalety. Dveře dřevěné jednokřídlé, svlakové s výplněmi z klasovitě sesazených latí. Závěsy jsou kované s charakteristickým srdčitým ukončením. Nad profilovaným dřevěným poutcem byly dveře doplněny neotvíravým nadsvětlíkem, jehož prosklená výplň, členěná na tři díly, bývala rovněž osazována na kličky pouze v zimním období. Klika je mosazná kanelovaná s dekorativním ukončením a kruhovou podložkou s neorománským pletencem. Klíčový štítek novodobý. Zámek je krabicový se stejně provedenou klikou. Na fasádě nad vstupním otvorem je dodnes zachovaná nápisová páska (spojená původně s orámováním vstupu), nesoucí mezi číslem popisným 13 a monogramem JL dataci 1797. Zděné části přízemí i západní části patra štítu jsou omítané hrubozrnnou omítkou, kolem oken i vstupu jednoduché vpadlé rámování. Barevnost je volena v odstínu zlatého okru, rámování otvorů ve světlém pačoku s prosvítajícím spodním nátěrem modrošedou šmolkou. Pod touto vrstvou se zachovala spodní vrstva omítek, které byly hladké v odstínu světlého okru či smetanové. Omítka ploch hrázděné konstrukce je hladká, dřevěné prvky konstrukce byly opatřeny nátěrem v červenohnědém tónu. Na svislých sloupcích se v podstřeší zachovaly osazené dřevěné konzoly, které původně vynášely dřevěné okapy.