kaple Panny Marie Matky Boží

Nevelký objekt pětibokého půdorysu o šíři 3,45 m a délce asi 5,2 m. Kaple má v zásadě obdélný půdorys. K němu přiléhá krátký trojboký závěr. Stavba je tradičně orientována. Hlavním průčelím je tak průčelí západní. Vzhledem k nevelkému rozměru objektu zabírají značnou část hlavního průčelí dvoukřídlé vstupní dveře, které jsou ovšem umístěné v hluboké nice. Podlaha kaple je vůči okolnímu terénu lehce zvýšená a tak je vstup přístupný po dvou kamenných schůdcích segmentového půdorysu. Samotný vstup, jak již byl řešeno výše, je krytý závětřím. To je zaklenuto segmentovou klenbou. Vstupní dveře jsou provedeny jako dřevěné, dvoukřídlé, plné, rámované ustupující šambránou. Každé dveřní křídlo je členěno pomocí dvou nestejně velkých kazet. V dolní a horní části obou dveřních křídel se nachází drobné větrací otvory. Horní část dveřních křídel má nepravidelný tvar, který principielně vychází z tvaru segmentu. Těsně nade dveřmi se nachází reliéfní výjev zobrazující dvojici andílků nesoucích kartuš. S výjevem stejného typu se setkáváme i na hlavním průčelí v ploše těsně pod značně nízkou čtyřbokou věžičkou, která patrně sloužila jako zvonička. O této funkci by mohlo svědčit ozvučnicové okno kryté dřevěnými žaluziemi, které směřuje k západu. Na dalších stranách věžičky se ovšem s ozvučnicovými okny již nesetkáváme. Na severní a jižní straně věžičky se ve středu plochy její fasády nachází drobné kruhové zrcadlo, které imituje plochu pro umístění věžních hodin. Fasádu věžičky odděluje od střešní části římsa výrazně zvlněného tvaru. Uvedená římsa se nachází v úrovni hřebene střechy kaple. To ukazuje značnou nízkost věžičky. Veškerá nároží věžičky jsou atypicky zvýrazněna pomocí kanelovaných pilastrů segmentového půdorysu. Tyto pilastry jsou patrně díky své malé výšce prosté jak patek, tak hlavic. Věžička je zakončena nízkou stříškou nepravidelného tvaru, která v principu vychází ze střechy stanové. Jako střešní krytina je na ní využit falcovaný plech šedého odstínu. Uvedená stříška vrcholí nevelkým kovovým křížkem latinského tvaru. Samotná střecha kaple má mansardový tvar a je krytá režnou bobrovkovou krytinou s dvojitým šupinovým krytím. S atypickým použitím třičtvrtěkruhových pilastrů se setkáváme na nárožích hlavního průčelí. Tyto segmentové pilastry jsou ovšem provedeny jako hladké. Z jižní a severní strany k nim bezprostředně přiléhají jednoduché ploché pilastry. S těmito prvky se taktéž setkáváme v oblasti závěru kaple. Veškeré uvedené pilastry vlastního těla kaple nemají patky a vychází přímo z kamenného soklu. Popisované pilastry mají hlavice, na které navazuje plochý architráv, vlys schází a vše vrcholí korunní římsou. Ta je na hlavním průčelí provedena jako prolomená, ukončená výraznými volutami. Interiér kaple prosvětluje dvojice nevelkých oken kasulového tvaru, které se nachází na severní a jižní straně. S kasulovým tvarem se setkáváme i u ozvučnicového okna zvoničky. Všechna tři zmíněná okna jsou rámována plastickými šambránami. Severní okno si zachovalo velkou část své původní barevné vitráže – vyobrazení sv. Brigity. Historická výplň jižního okna se nedochovala a byla novodobě nahrazena profilovaným průsvitným sklem oranžové barvy. Kaple je provedena jako zděná. Jedná se nejspíše o cihelné zdivo. Fasády jsou opatřeny tvrdými cementovými omítkami (patrně břízolit). Přesné určení typu fasádních omítek brání soudobý monochromní nátěr provedený v bílé barvě. Ke kapli neodmyslitelně přináleží oplocení, které bylo navrženo v jednotném duchu jako samotná kaple. Z uvedeného oplocení se dochovaly jen krátké ohradní zídky výrazně zvlněného půdorysu, které tvořily ohraničení vstupu do areálu ze západní strany. Zídky mají kamenný sokl a jsou kryté kamennými deskami. Vstupní branka, která mezi nimi byla osazena, se nedochovala. Jednalo se patrně o uměleckořemeslný kovářský prvek. Nedochovaly se ani dvě kamenné (betonové?) vázy, které zdobily uvedené zídky po stranách branky. Z navazujícího oplocení pozemku kaple se dochovaly jen nepatrné zbytky podezdívky plotu. Ten byl nejspíše dřevěný.