divadlo N. V. Gogola

Masivní secesní budova Městského divadla (dříve N. V. Gogola) s klasicizujícími prvky je svou podélnou osou orientovaná zhruba SSV – JJZ. Hlavní průčelí, obrácené do Třebízského ulice, má secesně bohatě vyzdobený hlavní vchod o třech osách. Dva masivní vystupující pylony, ukončené nízkou pyramidou, krytou plechem, vytvářejí střední rizalit horizontálně členěný balkónem s kovanou mříží zdobenou rostlinnými ornamenty. Pod balkónem se nachází původní trojosý hlavní vchod (v současnosti nahrazen velkými okny), na balkón vedou troje dveře z foyer, nad nimi je vzdutá horizontální římsa ve formě baldachýnu završená štítkem se symbolem lyry. Na štítku a pylonech jsou reliéfní, většinou lineárně pojaté ozdoby ve štuce. Po stranách čelního rizalitu je na každé straně ještě po jedné okenní ose. Okrouhlá nároží mají v patře pět obdélníkových nečleněných oken, v přízemí dvoukřídlé dveře (nahradily původní dvoukřídlá okna). Na nároží navazují po obou stranách divadelní budovy boční rizality se segmentovými bočními vstupy. 2. patro kryje jevištní část a hlediště. V průčelí má pět okenních os. Okna 2. patra jsou segmentová, atypická a mají v dolní části šest polí, segment má pole dvě. Čelo 2. patra je zakončeno jednoduchým profilovaným trojúhelníkovým tympanonem. Střecha je sedlová, krytá plechem (natřený pozinkovaný plech). Hlediště se secesní výzdobou je zdobeno malbami od Josefa Heisse z Vídně. Od téhož malíře je i divadelní opona. Hlediště je komponováno do podkovy.