činžovní dům

Jedním z posledních příkladů karlovarské klasicistní architektury, téměř ještě nepoznamenané pozdějšími úpravami, jsou dva domy v Mariánskolázeňské ulici. Přímo naproti Císařským lázním se zachoval v intaktním stavu s množstvím klasicistních prvků a detailů třípodlažní dům č.p. 580. Je zastřešen sedlovou střechou s nasazenými sedlovými vikýři. Střídmá fasáda je členěna horizontálními římsami a v přízemí pásovou rustikou. Obvodový plášť světlé zelenožluté pastelové barvy je v souladu s původní barevností klasicistních fasád. Okna jsou rámována jednoduchými segmentově ukončenými okenními šambránami s doplněním dekorativních terakotových prvků. V druhé polovině 20. století byly odstraněny původní šestidílná okna s charakteristickými žaluziovými okenicemi. Klasicistní dveře zůstaly původní.