kostel sv. Michala

Nevelké prostranství kolem kostela je ohraničené na J a JZ straně areály dvou usedlostí a na S a SZ hlavní komunikací situovanou jen 2 m od objektu. Dispozice-Kostel orientovaný. Loď má protáhlejší obdélný půdorys; ve střední části západní fasády je plochý pravoúhlý rizalit. Téměř celou západní třetinu interiéru zabírá kruchta. Do JZ koutu interiéru je vyděleno zděnými příčkami schodiště pro přístup na kruchtu a do podkroví. Vnější obrys schodišťového prostoru je cca čtvercový s výrazněji seříznutým volným nárožím. Vnitřní půdorys je kruhový. Na východě je k lodi připojený užší presbytář, složený z cca čtvercového pole a trojbokého závěru. Nad středem západního průčelí lodi je nevysoká věž cca čtvercového půdorysu. Západní stěna je zhruba zalícovaná s fasádou lodi. V úrovni přízemí a 1. patra není interiér věže oddělený od lodi (pouze nárožní nosné pilíře); 2. patro je dostupné z půdy lodi. V posledním 3. patře je zvonová stolice a hodinový ciferník. K jižnímu boku presbytáře je přistavěna lehce obdélná sakristie (delší strana V-Z). Loď je zastřešena sedlovou střechou ukončenou na východě pozvolnou valbou. Po stranách věže jsou také valby. Krytina je šindelová; na větší části S a J střešní plochy je překrytý šindel vlnitým plechem. Ve východní valbě je jeden vylezák. Na západní fasádě je lehce předsazený sokl s hrubou omítkou, vyzděný z lomového kamene. V hlavních nárožích i nárožích rizalitu v soklu jsou pískovcové kvádry a v menší míře lomový kámen. Ze západní stěny přechází sokl i na podélné průčelí, kde se plynule vytrácí téměř v polovině délky. V lomovém zdivu zde najdeme místy zlomky cihel. Po celém obvodě je zděná cihelná římsa. Profilaci tvoří dole odsazený maltový fabion. Na západní straně v rozsahu rizalitu je shora římsa krytá plechem. Omítky fasád jsou štukové bez členění; lícní vrstva omítky je z větší části opadaná. Pouze v ploše rizalitu je provedeno od terénu vysoké obdélné vpadlé pole. Všechny stěny jsou vyzděny z lomového kamene. Ve struktuře líce jsou patrné drobné rozdíly – větší východní polovina severní stěny je vystavěna ze středně velkého čtyřúhelného kamene. Naopak v líci západní části této stěny je pečlivě skládaný drobnější a plošší kámen. Ojediněle zde najdeme také zlomky cihel. Podobně pečlivě skládaný líc také u západní stěny. Na hranách jsou vpadliny. V rizalitu se vyskytují také cihly. V pásu necelý metr pod korunou u východní části podélných stěn také převažují drobné a pečlivě vrstvené kameny. V západních nárožích jsou užity ve spodní polovině převážně pískovcové kvádry menších rozměrů a v horní polovině je vesměs pouze lomový kámen. Severovýchodní nároží je zhruba do poloviny výšky přezděno z lomového kamene a cihel. Při přezdívání byl na východní straně líc mírně předsazený (jako cca 2 m vysoký sokl) a severní líc byl předsazený a zešikmený jako subtilní opěráček. V horní polovině je užito ještě několik kvádříků, ale pod korunou je pouze lomový kámen. Z JV nároží se venku uplatňuje pouze horní část, kde je vidět několik kvádříků a lomový kámen. Zhruba uprostřed výšky západní stěny po délce je několik cihelných zazdívek kapes; jedna podobná kapsa také v západní polovině severní stěny a cca ve stejné výšce. Na S a J stěně se místy rýsuje pod lícní omítkou starší omítková vrstva s bílými nátěry. V ose západní stěny se nachází pravoúhlý portál. Žulové ostění má soklíky, vnější dvojitou lištu s uchy a vrcholový klenák; na soklících jsou rytá zrcadla s vykrojenými rohy; přímá supraporta je profilovaná ve štuku a krytá bobrovkami; podložená plochým pásem s prohnutými boky. Nad překladem je patrný cihelný segmentový pas; dřevěné dvoukřídlové rámové dveře s kazetami a křížovými závěsy (asi 2. polovina 19. století). V podélných stěnách jsou 2 na výšku obdélná okna se segmentovým záklenkem. Špalety jsou vyskládané z lomového kamene a cihel, ojediněle zde najdeme také pískovcové kvádříky. Záklenky jsou cihelné, užší ostění jsou omítnuté. Parapetní desky jsou kryté drážkovými taškami. Zbytky malovaných paspart; dřevěný rám hustěji dělený. Křídla v ploše také dělená (snad 2. polovina 19. století). Při západním konci jižní stěny jsou nad sebou dvě drobná na výšku obdélná okénka s vodorovným nadpražím. Přisvětlují interiér do schodiště. Spodní okénko má ostění lemované cihlami. Dřevěný rám je v ploše dělenými příčlemi (2. polovina 19. století ?). Před ním je proplétaná mříž z pásového železa. Horní okénko má v ostění cihly i kámen; dřevěný rám je stejný. Kruchta je přisvětlena od západu vysokým oknem se segmentovým záklenkem. Ostění je cihelné stejně jako záklenek. Dřevěný rám je hustěji dělený (2. polovina 19. století ?). Ve východní části J a S stěny se nachází těsně nad terénem úzká na výšku obdélná větrací okénka. V celé síle zdi mají nálevkovitou špaletu. V lemování jsou cihly a ojediněle kámen. Překlad je z plochých kamenů a cihel, výplň tvoří pouze prut mříže při vnitřním líci. Na jižní části západní stěny je zavěšený dřevěný Krucifix. Presbytář: Hřeben sedlové střechy je níže než na lodi. Nad stěnami závěru jsou valby. Krytina je tvořena asfaltovou lepenkou, položenou na prkenném bednění; nejsou zde žádné vikýře. Sokl je zvýrazněný mírně předsazeným pásem hrubé omítky. Obvodové zdivo končí níže než na lodi; římsa je vyložená z cihel. Profilaci tvoří jednoduchý štukový fabion, který je v patě mírně odsazený. Zdivo pokrývá štuková omítka, která nemá žádné členění. Lícní vrstva omítky je z větší části opadaná. Stěny jsou vystavěny z lomového kamene. Lokálně jsou patrné v líci vysprávky ze zlomků cihel. Nároží jsou zpevněna drobnějšími pískovcovými kvádry. Nahoře končí kvádry až téměř těsně pod římsou (v nároží mezi S a SV stěnou tak 0,5 m pod ní). V nízkém pásu pod korunou má zdivo trochu jinou skladbu (drobnější kámen pečlivě skládaný). Na JV a V straně jsou zachované pod lícní vrstvou omítkou jsou větší plochy starší omítky s několika vápennými nátěry. Na jednom z nátěrů bylo v nárožích provedeno iluzivní tmavě červené kvádrování (nejlépe je vidět v horní části nároží mezi JV a V stěnou). Ve východní stěně závěru je obdélný portál; pískovcové ostění provází vnější lišta. dřevěné dvoukřídlové dveře mají svlaky, pásové závěsy a diagonálně skládanou prkennou výplň (1. polovina 19. století ?). Interiér je osvětlený třemi okny (v S, SV a JV stěně). Širší je na výšku obdélná s půlkruhovým nebo mírně stlačeným záklenkem; zešikmené jsou boky špalet, vyskládané z cihel a méně také z kamene. Záklenky jsou cihelné. Redukované ostění je cihelné. Bankály jsou kryté drážkovými taškami. Dřevěný dělený rám (možná 2. polovina 19. století). Při západním konci severní stěny je zazděný vstup. Levý bok niky měl vyzděný z lomového kamene a vyšší segmentový záklenek z cihel. V zalícované zazdívce jsou kámen a cihly. V ose závěru se nachází zaslepené okno. na výšku obdélné s ostřejším hrotitým záklenkem. boky špalet jsou vyskládané z pískovcových kvádrů. Zazdívka je z kamene a cihel lícuje s okolní stěnou. Věž: Zastřešena je štíhlým a strmým osmibokým jehlancem. Při patě jsou pozvolné námětky, krytina je šindelová. Na hrotnici jsou makovice a kříž. Korunní římsa je vyložená z cihel. Profilaci tvoří jednoduchý maltový fabion, odsazený v patě. Omítky fasád jsou štukové a bez členění, pouze nad korunní římsou je provedený sokl ukončený nahoře dvojitým půdorysným ústupkem. Zdivo je z pečlivě skládaného drobnějšího lomového kamene. Ojediněle jsou užity cihly a jejich zlomky. V nárožích je kámen a místy cihly. Druhé patro je bez oken. Ve 3. patře na J, Z a S je vysoké okno s půlkruhovým záklenkem. Ostění jsou lemovaná cihlami. Ze stejného materiálu jsou i záklenky. Dřevěné dvoukřídlové okenice jsou sbité z prken a svlaků. V plochách jsou vynechané čtvercové větrací otvory. Závěsy jsou z pásového železa (hypoteticky 2. polovina 19. století). Nad západním oknem 3. patra je kruhový oplechovaný ciferník. Sakristie: Střecha je valbová s pozinkovaným plechem. Sokl je vyznačený pásem hrubé omítky. Po obvodě je cihelná korunní římsa s maltovým fabionem. Omítka na římse je zachovaná jen v malých zbytcích). V patě byl fabion lehce odsazený. Na fasádách jsou pouze zbytky jádrové omítky bez lícní vrstvy; žádné plastické členění. Stěny jsou vyzděny z důkladně skládaného lomového kamene. Místy najdeme cihly nebo pískovec. V nárožích je smíšený materiál (také několik pískovcových kvádříků). Západní stěna je přiložena na spáru k lodi a východní stěna na spáru k presbytáři. V jižní stěně na výšku je obdélné okno; ostění je cihelné. V nadpraží je přímý cihelný pa a ; dřevěný dělený rám s vyztuženým sklem (2.pol.20. století); před mříží. Ve východní stěně je osazený náhrobek. V horní partii jižní stěny je vidět závlač kleštiny; nedaleko ní je hlubší nepravidelná kapsa.