socha sv. Jana Nepomuckého

Objekt se skládá ze dvou základních částí - soklu a samotné sochy. Sokl je umístěn na kamenné základně, jejíž horní část je ve stejné výši jako terén. Půdorysný rozměr je 1,08 × 1,08 m. Sokl sochy je tvořen třemi částmi: podstavcem, tělem (korpusem) a římsou. Podstavec soklu je vysoký 0,63 m a má čtvercový půdorys o délce strany 0,57 m. Korpus soklu dosahuje výše 0,94 m a má čtvercový půdorys o délce strany 0,42 m. Římsa soklu je vysoká 12 cm a má půdorysné rozměry téměř shodné s rozměry podstavce - 0,58 × 0,58 m. Celková výše soklu dosahuje 1,69 m. Pod samotnou sochou je ještě umístěn menší podstavec, doplněný drobnou patkou a římsou, jeho výše je 0,40 m a půdorysné rozměry jsou 0,34 × 0,31 m. Samotná socha je vysoká přibližně 1,3 m. Celková výše objektu tak dosahuje cca 2,5 m. Socha sv. Jana Nepomuckého, stejně jako veškeré ostatní části objektu, je provedena v pískovci. Samotná socha je provedena v mírně podživotní velikosti. Světec je znázorněn typickým způsobem jako klerik s křížem v ruce. Sv. Jan je oděn do dlouhé kleriky sahající až po podstavec. Ve spodní části zpod kleriky vyčnívají pouze špičky obuvi. Dále je oděn do rochety sahající ke kolenům. Její spodní část je zdobena jemnou profilací znázorňující krajku. Přes ramena má přehozen krátký pláštík s kapucí sepnutý na prsou, ve spodní části doplněný řadou třásní. Světcovy vlasy splývající zpod biretu jsou středně dlouhé, vlnité. Jeho hlava je nakloněna doleva dolů, směrem k horní části kříže, který drží oběma rukama. Horní část kříže je umístěna na světcově pokrčeném předloktí. Dolní konec svislého břevna drží pravou rukou spuštěnou téměř svisle dolů. Krucifix je tak zobrazen šikmo asi pod úhlem 45°. Mrtvý Kristus má hlavu přivrácenou směrem ke tváři sv. Jana. S plastickou výzdobou se setkáváme i na třech stranách korpusu soklu a čelní straně drobného podstavce přímo pod sochou. Je zde nevelký reliéf Sv. Rodiny, prosté znázornění dvou dospělých postav v dlouhých tunikách a pláštích sepjatých sponou na prsou, mezi nimiž stojí postava Ježíška oděného v tunice, kterého postavy drží za ruce. Pod vyobrazením je vytesán nápis: „Jesus Maria u. Joseph.“ Na čelní straně korpusu soklu je proveden reliéf s výjevem sv. Floriána. Postava muže, vojáka, s helmou na hlavě, oděného do nohavic a svrchního oděvu sahajícího ke kolenům, který je v pase přepásán. Levou rukou, vertikálně zdviženou v lokti, drží praporec. Pravá ruka světce splývá volně podél těla. U pravé nohy mu stojí model domu. Výjev je rámován bohatou rostlinnou rozvilinou, která de facto vytváří oválnou kartuši. Nad postavou sv. Floriána je provedena nevelká nika kruhového tvaru pro umístění svící, pod ním se nachází nápis „S. Florian“. Po stranách těla soklu jsou v jednoduchých obdélných zrcadlech umístěno reliéfní znázornění sv. Anny s dítětem Marií a sv. Františka z Assisi. Výjev sv. Anny a dítě Marie je umístěn na severovýchodní straně soklu. Jedná se o tradiční znázornění. Žena oděná v dlouhé tunice a plášti zakrývajícím i vlasy drží v levé ruce otevřenou knihu. Pravou ruku má sv. Anna složenou na prsou. Ke knize v ruce své matky se vztahuje dítě Maria pravou rukou. Pod popsaným reliéfem je nápis „S. Anna“. Na jihozápadní straně soklu je umístěno značně schematické vyobrazení muže v dlouhém řeholním oděvu, který má v pase přepásán. Kříž drží pouze v pravé ruce za spodní část svislého břevna a horní část kříže si opírá o paži. V pravé ruce drží nevelký kulatý předmět (chléb?). Pod popsaným vyobrazením se nachází nápis „S. Franz“. Na čelní, tj. severozápadní, straně podstavce soklu je vyryt nápis: „S. Iohann v Nepomuk / bitt fur uns. / Gestiftet von Franz / Anton Praeger Bau- / er in Wladarž 1834“.