dům

Venkovský dům čp. 34 s areálem se nachází na návsi u kostela. Dům je součástí zemědělské usedlosti, uspořádané kolem dvora. Památková ochrana se vztahuje na dům čp. 34 a na pozemek st.parc.č. 20. Ostatní objekty na pozemku nejsou památkově chráněné - rozhodnutí MK ČR z roku 1997. Přízemní objekt výrazně protáhlého půdorysu, se sedlovou střechou předsazenou přes návesní štít. Trojúhelný dvouosý štít je dekorován barevným štukovým reliéfem, který znázorňuje postavu Jana Koziny s čakanem, jehličnatý strom a emblém psí hlavy. Reliéf doplňují dva nápisy: „ Lomikare! Do roka budeme spolu stát před súdnú stoliců boží.“ a „Jan Kozina 16+95“. Nároží průčelí je zvýrazněno dvěma tordovanými pilastry, které jsou zakončeny plastickou hlavicí. Boční uliční průčelí o pěti okenních osách je přizdobeno mírně plastickým barevným zubořezem v omítce v nadokenní části, spodní část člení sokl, který přechází i do průčelí návesního. Na straně do dvora je přistavěna prosklená veranda, do které je vstup přímo z návsi, novodobými ze 2/3 prosklenými dveřmi. Střešní krytinou nádvorní roviny střechy jsou betonové tašky Beta, v uliční straně jsou betonové drážkové tašky. (popis nechráněného areálu - V přímém směru na dům navazuje chlév a do „L“ kolna. Do návsi je dům obrácen štítem. Na druhé straně vjezdu do dvora (vraty s ocelovou konstrukcí a plechovými výplněmi) stojí stodola podélnou stranou s vraty situována do návsi. Dvůr (s udusanou hlínou) uzavírají sousední objekty. Ke zdi objektu parc. č. 19 jsou přistavěny dřevěné chlívky)