venkovský dům

Dům je prvním objektem v západní frontě Lidické ulice, stoupající severně k historickému centru města Teplé, dnešnímu Masarykovu náměstí. Původně se jednalo o hospodářskou usedlost, jejíž součástí byl předmětný obytný objekt č. p. 92, stále stojící stodola (v havarijním stavu) a tři dnes již zaniklé menší hospodářské objekty, které dokola uzavíraly dvůr. Obytný dům je patrový na obdélném půdorysu, okapově orientovaný do ulice Lidická. Krytý je sedlovou střechou pokrytou eternitovými šablonami, položenými na starší šindelovou krytinu. Výrazným prvkem je dřevěná profilovaná podokapní římsa. Objekt je podsklepený. Přízemí je vystavěno z lomového kamene, patro je celé hrázděné. Hrázdění obvodového pláště je vyplněno zdivem z lomového kamene na hliněnou maltu, vnitřní příčky mají výplň dřevohlinitou (špány proplétané slámou a omazané hlínou). Krov je hambalkový, nesený dvěma stojatými stolicemi, má tři plné vazby a dvanáct mezilehlých.