výšinné opevněné sídliště - hradiště a městiště Kolová, archeologické stopy

Hradiště a pravděpodobně městiště nepravidelného půdorysu je situováno na vrcholku kopce, jehož J, Z, a S místy skalnaté svahy strmě klesají do údolí. Na JV přechází plocha hradiště plynule do okolního terénu a je proto z této strany odděleno dvěma obloukovitými pásy příkopů a valů (vždy příkop a za ním val). Val u vnějšího příkopu je od dna příkopu vysoký až 5 m, val u vnitřního příkopu pak až 6 m. Mezi těmito pásy se nacházelo předhradí široké cca 150 m a hluboké (směrem k vlastnímu hradišti) cca 80 m. SZ cíp hradiště se zužuje a jsou na něm patrné terénní relikty – zbytky zdiva. Na celé ploše, ale zejména na vnitřním hradišti, jsou prohlubně a jámy (cca 12-15) – pozůstatky středověkých zemnic v částečně pravidelné zástavbě náležející pravděpodobně neúspěšné lokaci města Kynšperka. V úzkém S cípu lokality snad relikty, u nichž se uvažuje jako o zbytcích hradu Kager, který není spolehlivě lokalizován, či o jiném opevněném sídle, souvisejícím snad s pravděpodobným městským osídlením na lokalitě. Lokalita porostlá vzrostlý a hustým smíšeným lesem a křovinami. Archeologický výzkum lokality OM Cheb v roce 1966, expoziturou AÚ ČSAV v Mostě (T. Velímský) v roce 1986.