venkovský dům

Dům č.p. 13 je patrový zděný objekt, který je situován v jižní části obce Malý Hrzín při komunikaci směrem z Boče do Srní. K ní je orientován zadním průčelím. Má obdélný půdorys s kolmo přisazeným zděným přístavkem, ze kterého je z patra výstup na silnici. Orientovaný je šířkově směrem ke komunikaci. Jeho hlavní průčelí je pravidelné osmiosé. Hlavní vstup do objektu je umístěn do třetí osy zprava. Dveře jsou jednokřídlé dřevěné svlakové, zavěšené na kovaných pásových závěsech. Na lícní straně dveří jsou diagonálně skládaná prkna do kosočtverce přichycenými kovanými hřeby s oblými hlavami. Vstup je orámovaný kamenným ostěním s vročením 1858. Okenní otvory jsou pravoúhlé. Výplně jsou dvojité členěné do kříže, vnější křídla jsou osazena v líci. Fasáda je jednoduše členěná mělce vpadlými lizénovými rámci, šambránami kolem okenních otvorů a nárožní bosáží. Plocha fasády je z hrubé omítky, šambrány, bosáž a lizény jsou hladké. Střecha domu je sedlová, krytá vláknocementovými šablonami skládanými nakoso.