městský dům

Jedná se o jednopatrový dům na obdélném půdorysu s okapovým systémem, zastřešený asymetrickou sedlovou střechou s hřebenem střechy rovnoběžně s průběhem ulice. Přízemí je ještě roubené (pouze dvorní průčelí je vzhledem v návaznosti na chlév a kuchyni částečně vyzděné z lomového kamene), patro je vyzdviženo z hrázděné konstrukce. Roubené přízemí i hrázděné patro je kryto dřevěným bedněním s charakteristickým přelištováním ložných spár. Ve vrcholové části štítu jsou vrátka k ukládání sena na půdě. Hrázděná konstrukce je sestavena ze sloupků a horizontálních paždíků, doplněných zavětrováním v nároží šikmými vzpěrami (vidlicemi), v polích a pod okny ondřejskými kříži (šikmo vzájemně protknutých vzpěr). Výplně hrázděných konstrukcí jsou zhotoveny z výpletů dřevěných latí (tzv. špány) s hliněnou omazávkou – mazanicí, která byla ze strany interiéru dekorována vrypy (tzv. murl). Spoje dřevěných konstrukcí jsou provedeny pomocí plátů vodorovných a na rybinu s čepy zajištěnými dřevěnými kolíky.