měšťanský dům

Jedná se o renesanční dům nacházející se na území, které má určující charakter pro městskou památkovou zónu Jáchymov. Je umístěn v pravé uliční frontě při pohledu zespodu náměstí směrem ke kostelu, má tři nadzemní podlaží (včetně krovu) a do náměstí je orientovaný okapovou stranou. Střecha domu je sedlová krytá falcovaným plechem. Hlavní průčelí domu je prolomeno deseti nepravidelnými okenními osami. V přízemí jsou tři novodobě rozšířené otvory a jeden dveřní vstup. Do středu průčelí je umístěn hlavní vstup do objektu orámovaný renesančním portálem. Portál je datovaný k roku 1555 a typologicky se jedná o tzv. sedátkový portál. Vlastní dveřní otvor má půlkruhový záklenek, orámovaný je pravoúhlým profilovaným ostěním s přetínavými pruty. Ve spodní části byl zakončen sedátky, ty jsou však osekány. Ve cviklech portálu jsou vyobrazeni kozlové ve skoku a vegetativní motivy. Na mohutné profilované římse je umístěn menší trojúhelníkový nástavec po stranách zakončený volutami s kytkami. Dle starší literatury byl v poli nástavce monogram H.P. dle majitele domu Hanse Pocka. Výplň vstupního otvoru je novodobá – dvoukřídlá s půlkruhovým proskleným nadsvětlíkem. Fasáda objektu je hladká bez členění a s novodobým nátěrem. Okenní výplně jsou dřevěné, členěné do tvaru latinského kříže. V kompaktní podobě se dochoval původní renesanční krov. Snad jako jediný přestál všechny ničivé jáchymovské požáry.