park
Kladno
Kvíček
Kvíc
prvek kulturní krajiny
romantismus; slohy 19. století

anotace

Původně romanticko-krajinářský park s hodnotnými dřevinami podle projektu dosud neznámého architekta.

popis

Park je dochován v původním rozsahu, a to včetně hodnotných dřevin, nicméně je z velké části setřen jeho dobový ráz. Z historických fotografií je zřejmé, že dosud neznámý architekt koncipoval zeleň jako striktně upravený, romantizující, krajinářský park s mnohými zákoutími, podobnými jako u jiných tehdejších zahrad (anglický trávník, pergoly, fontánky se sochami, mosty, alpinárium, asijský kout atp.). Do dnešní doby se dochovaly jen fragmenty - část akvaduktu, umělé jezírko, romantizující sklepy a novodobě upravený bazén. Stromy jsou zcela vzrostlé a celkový vzhled území připomíná spíše lesopark. Památkově chráněna je část parku (parcely č. 337/9, 337/10 a 341/3).

Je součástí

• Kód CZ 7822, Kvíček, ves, Kvíc, Kladno, Středočeský kraj