dům

Dům č.p. 162 je jednopatrový řadový objekt na mírně obdélném příčně orientovaném půdorysu s pravým dvorním křídlem. Hlavní (východní) průčelí směřující do komunikace je v přízemí a patře šestiosé se shodným rytmem 3-1-2. Průčelí je ze stran vymezeno rustikovanými lizénami. Čtvrtou osu přízemí zleva představuje obdélný dveřní otvor se segmentovým záklenkem a přímými špaletami, který obíhá plochý pásek a vyplněný je dvoukřídlými dveřmi. Ostatní otvory přízemí tvoří obdélné okenní otvory obíhané plochým páskem vyplněné nečleněnými dvoukřídlými okny. Obdélné okenní otvory patra mají hlavní klenák a prostřední čtyři osy obíhá plochý pásek zakončený zdobně okřídlenou římsou, postraní osy ukončuje okřídlená římsa se segmentem. Prostřední osu průčelí navíc zvýraznily ploché lozeny, které jsou v přízemí opatřené rustikou. Průčelí horizontálně člení prostý sokl, profilovaná kordónová římsa a zakončeno je profilovanou římsou korunní. Dvorní průčelí se uplatňuje ve dvou plánech. Prvním plánem, zadním průčelím pravého dvorního křídla, neprostupuje žádný prvek. Druhý plán, zadní průčelí domu je v přízemí i patře tříosé. Prví osa přízemí zprava, obdélný dveřní otvor s plným obloukem, je vyplněn dvoukřídlými dveřmi. Zbylé dvě osy přízemí představují obdélné okenní otvory vyplněné dřevěnými okny, která jsou v jedné třetině odshora děleny na horní a spodní pole dvoukřídlé s nečleněnými křídly. Okenní otvory patra tvoří obdélné okenní otvory vyplněné dvoukřídlými okny s nečleněnými křídly. První osa průčelí byla prolomena do jakési dvoustupňové arkády, dveřní otvor byl prolomen do zadní nižší s plným obloukem, před níž byla postavena další arkáda se stlačeným obloukem do níž byl prolomen okenní levý otvor patra. Levé boční průčelí pravého dvorního křídla prolomily dvě osy. Levá osa přízemí představuje obdélný dveřní otvor se segmentovým záklenkem a pravou čtvercový okenní otvor vyplněný luxfery. Obdélné okenní otvory patra se segmentovými záklenky, vyplnily dřevěná dvojitá okna osazená do líce a dělená v polovině poutcem na horní a spodní nečleněná dvoukřídlá pole. Objekt kryje sedlová střecha s hřebenem rovnoběžným s komunikací. Pravé dvorní křídlo kryje střecha pultová. Střešní krytinu tvoří pálená taška bobrovka. Objekt je v přízemí řešen jako hloubkový trojtakt se středním průjezdem. Prví trak je dvouprostorový, přední prostoru zaklenula příčně orientovaná valená klenba se třemi páry pětibokých výsečí, zadní prostora se rozpadla na dvě místnosti – na levou zaklenutou příčně orientovanou valenou klenbou s jedním párem styčných pětibokých výsečí a na pravou zaklenutou příčně orientovanou valenou klenbou s jedním párem trojbokých výsečí. Prostřední trakt, středový průjezd zaklenula hloubkově orientovaná valená klenba s šesti páry pětibokých výsečí. Pravý trakt je dvouprostorový, přední prostoru zaklenula příčně orientovaná valená klenba se dvěma páry pětibokých výsečí, zadní prostoru vlevo zaklenula příčně orientovaná valená klenba a vpravo hloubkově orientovaná valená klenba s jedním párem trojbokých výsečí. Z této prostory je veden vstup do přízemí pravého dvorního křídla, které zaklenula hloubkově orientovaná valená klenba s třemi páry pětibokých styčných výsečí. V ose levé výseče průjezdu z předu je vstup do sklepa, který je dvouprostorový. Přední prostor zaklenula příčně orientovaná valená klenba, zadní prostoru zaklenula hloubkově orientovaná valená klenba. Ze zadní prostory je veden vstup do další úrovně sklepa, který je však nepřístupný. Z pravého dvorního křídla je veden vstup do druhého sklepa, který je dvouúrovňový. Prvý, přístupný z podesty schodiště, zaklenula hloubkově orientovaná valená klenba s šesti nikami. Spodní sklep je přístupný hrotitým portálem s jednoduše okosenou hranou, zaklenula ho hloubkově orientovaná valená klenba. Patro zaklenuly při schodišti dvě pole českých kleneb. Patro pravého dvorního křídla zaklenula shodná klenba jako v přízemí. Krov je hambalkové konstrukce o dvou úrovních hambalků. Pod zhlaví a středy hambalků jsou podvlečeny vaznice, v plných vazbách podpíraných sloupky s pásky a vzpěrami čepované do vazného trámu. Krokve v prázdných vazbách jsou podpírány pouze krajními vaznicemi a čepovány jsou do krátčat. Horní hambalek je podpírám středovou vaznicí.