škola

Budova stojí uprostřed školního pozemku, v odstupu od komunikace. Škola o půdorysu připomínající písmeno T (se zadním příčným křídlem) je patrová stavba s valbovou střechou, krytou bobrovkami. Jako jiné stavby stejného typu z tohoto období má budova pohledová a nepohledová průčelí. K pohledovým průčelím patří hlavní jižní podélné průčelí a boční východní průčelí, kolem kterých vedou komunikace. Nepohledová boční a zadní průčelí jsou řešena střízlivěji, pouze s profilovanými římsami, pásováním v úrovni přízemí a s jednoduchými šambránami oken. Stavbu člení sokl s římsou, profilovaná kordonová a korunní římsa (v rizalitu v úrovni nadokenních říms prvního patra je průběžná profilovaná římsa, vlys s jednoduchým geometrickým členěním a korunní římsa). Přízemí člení omítkové pásování. Hlavní jižní průčelí je o devíti osách, přičemž jedna osa je v rizalitu na východním okraji průčelí. Boční východní průčelí je o čtyřech osách, západní o jedné ose a zadní severní průčelí s nepravidelně rozmístěnými okenními otvory. Hlavní vyvýšený vstupní otvor, zakončený půlkruhovým obloukem, flankují pilastry s geometricky pojatými hlavicemi. V rustice vystupuje klenák s květinovým festonem. Nad klenákem je obdélné pole se štukovým nápisem: OBECNÁ ŠKOLA. Hlavní dveře jsou dřevěné, dvoukřídlé, s vyřezávaným secesním dekorem a proskleným půlkruhovým světlíkem se čtyřmi vějířovitě uspořádanými tabulkami. Přízemní obdélná okna ve špaletách a s vpadlým rámcem doplňují obdélná parapetní pole s pravoúhlými rozšířeními na obou koncích a suprafenestry s geometrickými poli a středovým klenákem. Obdélná okna v patře mají profilovanou šambránu, obdélné parapetní pole a přímou nadokenní římsu. Suprafenestry tvoří tři obdélná pole a konzolky s festony. Nad nadokenní římsou je ještě další geometricky pojaté pole, dělené do tří částí a zakončené vpadlými čtverci. Nejzdobněji jsou řešená tři okna nad hlavním vstupem do objektu. Parapetní pole vyplňuje štukový vegetabilní dekor se třemi navzájem svázanými kruhy a suprafenestry rostlinný dekor kolem středového kruhu. V rohách šambrány jsou štukové rozety. Také nad nadokenní římsou je ozdobné štukové pole s prověšenými stranami. Dřevěné okenní výplně celé budovy (ve spodní třetině s podélnou tabulkou a ve dvou třetinách se dvěma vertikálními tabulkami) jsou novodobé. V patře rizalitu vyniká nika s profilovaným rámcem a s bustou J. A. Komenského. Konzolu pod bustou v parapetním poli a klenák niky zdobí štukový vegetabilní ornament. Po stranách niky jsou dvě lisény a vertikální obdélné pole s vykrojenými rohy. Interiér je řešen jako dvoutrakt (ústřední chodba, ze které jsou přístupné ostatní místnosti), s příčně koncipovaným schodištěm a východní místností (místnostmi). V přízemí původně býval byt řídícího učitele a ředitelna, v patře tři učebny a kabinet. Budova je zčásti podsklepená, se segmentovými klenbami. V nezměněném stavu zůstal reprezentativní vstupní vestibul se štukovým dekorem stěn ve stylu geometrické secese a s obdélným profilovaným zrcadlem stropu. Původní zůstalo schodiště s ozdobným kovovým zábradlím. Zatímco v přízemí byly bohužel provedeny novodobé utilitární úpravy s výměnou dveří, celé patro je dochované v původním stavu. Zachoval se zde ucelený soubor původních výplňových dveří a původní podlahy (parketové, prkenné podlahy i dlažba chodby). Na toaletách se stále nacházejí původní dřevěné stěny s výplňovými dveřmi. Krov je původní, vaznicové soustavy.