dům

Dům je situován v dolní, jihozápadní části náměstí T.G.Masaryka, poblíže zámeckého areálu. Památková ochrana se vztahuje na dům a pozemek, dvorní stavby v zadní části parcely nejsou součástí KP. Jedná se u jednopatrový klasicistní dům, snad již renesančního jádra, půdorysného tvaru L, se střední dvoupatrovou částí, ukončenou vykrajovaným štítem s polokruhovým nástavcem, plocha šítu prolomena polokruhovým okénkem. Průčelí je svisle členěno středním rizalitem, který vystupuje nad okolní střechu. Přízemí je členěno nárožním bosáží a v ploše pásovou bosáží, patro při nárožích rizalitu pilastry a s volutovými hlavicemi. Přízemí má dvě okenní osy a dva symetricky umístěné vjezdy, v patře je šest okenních os, v nadstřešní části dvě. Vpravo od rizalitu vystupuje nad střechu velký vikýř se dvěma sdruženými okny. Na opačné straně rizalitu osazena v ploše střechy dvě střešní okna. Vodorovné členění zajišťuje kordonová a bohatě členěná korunní římsa, a římsička nad okny v nadstřešní části a ve štítě. Okna jsou dřevěná bílá špaletová, dvoukřídlová, šestitabulková, v patře osmitabulková, osazená v líci, rámovaná mělkými šambránami, s parapetními římsami a vrcholovými klenáky, v patře rizalitu s výraznými nadokenními římsami. Dvorní průčelí je dvoupatrové, prosté, bez jakéhokoliv architektonického prvku, se severní přístavbou. Nad střechu vystupuje trojúhelný štít střední části. Okna jsou široká, dvoutabulová a jednotabulová. V přízemí přibližně ve středu vstup a jižně od něho dvorní brána průjezdu se stlačeným obloukem. Vstup do domu z náměstí je levými vraty se stlačený obloukem, zdobeným archivoltou s vrcholový klenákem. Otvor uzavřen dvoukřídlovými, dovnitř otvíravými rámovými klasicistními vraty s obrácenou klasovitou svlakovou výplní se dvěma malými kruhovými okénky a s klepadly se zoomorfním motivem, stejné zdobení je i u železných klik.