městský dům

Čtyřkřídlá budova mezi ulicemi Na Poříčí, V celnici a nám. Republiky, na nepravidelné lichoběžníkové parcele. V průběhu 19. stol. byla původně obytná budova adaptována pro kancelářské účely.Od r.1844 využívala budovu celnice a od r.1849 zde umístěno zemské finanční ředitelství, hlavní pošta a sklad tabáku. Roku 1964 bylo vyměněno vedlejší schodiště a osazen nákladní výtah. V roce 2007 byla zahájena celková rekonstrukce a přestavba pro administrativní účely.Třípatrové hl. průčelí do ul. Na Poříčí je patnáctiosé, uprostřed s pětiosým, mělkým risalitem, ukončeným nízkým trojúhelným štítem, v sedlové střeše, balkon v 1. p. nesený čtveřicí volutových krakorců s rostlinným dekorem a ozdobným kovovým zábradlím. 2.-3. p. svazují pilastry a liseny vysokého řádu. Okna pater mají lištové šambrány a profilované nadokenní římsy, v 1. p s parapetními poli, zdobenými štukovými rozvilinami a palmetami. Pod zdobnou korunní římsou dekorativní pás, v němž na rozdíl od návrhu nedošlo k realizaci kruhových okének. Korunní římsu vespod ploše profilovanou zdobí zubořez, horní deska římsy je zdobena reliéfem. Průčelí do ul. V celnici je desetiosé, přízemí člení plochá pásová bosáž. Hladce omítnutá dvorní fasáda tohoto křídla je opatřena pavlačemi na kamenných krakorcích s plochými podhledy.Sklepy pod křídlem do ul. V celnici mají ve spodní části lomové zdivo, pravděp. starší(gotický původ).