zemědělský dvůr Dřevíč

Rozlehlý areál bývalého hospodářského dvora je situován o samotě asi 1,5 km vzdušnou čarou JV od vsi Kozojedy a 0,4 km od archeologické lokality prehistorického a slovanského hradiště Dřevíč. Dvůr vcelku pravidelné čtvercové dispozice je rozložen při okraji lesa ve svahu, který klesá poměrně prudce od temena vrchu Dřevíč s hradištěm k V do údolí. Velké, mírně k V se svažující převážně travnaté nádvoří, v jehož středu vyvěrá pramen, je po obvodu uzavřeno budovami a ohradní zdí s dvěma branami. Dvůr je průjezdný v poledníkovém směru od S k J. Na sev. straně dvora stojí obytný dům, vedle něj v SZ rohu dispozice je vjezdová pilířová brána. Záp. stranu dvora zaujímá bývalý ovčín s později vestavěnou sušárnou chmele. K ovčínu se na J pojí novější zčásti již odstraněné polorozpadlé přístavky malých chlívků a přístřešků. Na vých. straně se rozkládá budova chlévů a stájí, na niž dále k J navazuje kolna. Jižní stranu dvora uzavírá velká stodola a druhá vjezdová brána. V JZ koutě při ohradní zdi je novější bezvýznamný cihelný přístavek. Všechny hlavní objekty dvora jsou vyzděny z místní opuky, jež se lámala nedaleko odtud ve strmých svazích Džbánského hřebenu. Kamenné zdivo je místy doplněno cihlami (špalety, záklenky). Předmětem ochrany je: obytný dům, ovčín a sušárna chmele, chlévy a stáje, kolna, stodola, ohradní zeď s dvěma branami a pozemky vymezeného areálu.