Buchalův vodní mlýn

Na poloostrově na pravém břehu řeky Bobrůvky (Loučky) situovaný areál mlýna sestávající se z hlavní, VZ orientované budovy s kombinovanou funkcí obytnou a výrobní a na ní navazující severojižně orientovanou hospodářskou budovou. Uzavřený dvůr potom doplňuje soubor hospodářských budov situovaných v rovině s hlavní budovou (severně od ní). Areál je přístupný branou umístěnou v západní části areálu mezi mlýnskou budovou a hospodářskými budovami. V SZ části areálu samostatně stojí stodola. Vodní dílo - náhon vytékal z řeky přibližně 100 metrů JZ od mlýna, odtud voda plynula SV směrem do rybníka situovaného J od mlýna. Poté voda proudila přes hráz do 3 m hlubokého a 2 m širokého vyzděného kamenného koryta umístěného podél delší části hlavní budovy. Zde bylo umístěno mlýnské zařízení (tři kola na svrchní vodu). Z náhonu voda vytékala do spodního rybníka, odkud náhon směroval JV směrem a ústila zpět do řeky. V současnosti je náhon částečně zatrubněný a dočasně nefunkční. (došlo k porušení vzdouvacího vodního díla na řece).