1000120244 - park městský s kaplí sv. Jana Křtitele s památníky, Dračí kašna, pomník Uffo Horna
park městský s kaplí sv. Jana Křtitele s památníky, Dračí kašna, pomník Uffo Horna
Horní Předměstí
park
rané baroko

anotace

Městský park byl založen roku 1890 na úbočí Janského vrchu v místech, kde se 27. června 1866 odehrála jedna z bitev prusko-rakouské války.Dolní část má pravidelnou úpravu se dvěma terasami. Střední a horní část přechází z přírodního parku do lesoparku.

dějiny

Městský park je součástí rozsáhlého lesoparku o rozloze 53 ha, vlastní park o rozloze 3,75 ha. Historie parku sahá do roku 1888, kdy byly vysázeny první stromy a keře. Terasové úpravy, schodiště, sochařská výzdoba. Barokní kaple sv. Jana Kř. z r. 1712.

popis

Kaple sv. Jana Křtitele byla postavena r. 1712 postavena na místě staré poustevny. Po požáru znovu postavena v r. 1716-1718 v barokním slohu. Kaple má eliptický půdorys. Po každé straně 2 lezény. V hořejší části vždy 3 triglyfy a dvě metopy. Kaple má celkem osm malých oken v horní části stavby. Kaple je překlenuta českou plackou. Na severní straně má kaple vedlejší vchod. Strmá střecha krytá eternitem, na ní malá věžička s lucernou. Dračí kašna. Na soklu z hrubých vápencových kamenů leží pískovcová mušle, kde jednotlivými vruby stékala voda. Na mušli leží drak s hlavou obrácenou do výše s otevřenou tlamou s vyceněnými zuby a červeně natřeným jazykem, se zvednutou pravou přední tlapou, ocas má stočený na zádech. Do roku 1892 stála tato kašna na trutnovském náměstí.

• Kód CZ 16607, Trutnov, město, Trutnov, Trutnov, Královéhradecký kraj
  • Kód CZ 16609, Horní Předměstí, městská čtvrť, Trutnov, Trutnov, Královéhradecký kraj