socha sv. Isidora na podstavě

Socha je natočená východním směrem, směrem k mostku přes potok a příjezdové cestě do obce. Postavená na vyvýšeném místě a má čelně zleva i zprava vzrostlé lípy a více dalších lip a stromů tvořící krátkou přístupovou alej kolem kdysi existující cesty k soše dodnes zřetelné. Socha je obehnána balustrádou z hranatých barokních kuželek, v rozích se sloupky. Na vnější straně je vpadlé rámování s dovnitř vyříznutými rohy a z vnitřní strany sloupků vystupují do stran půle kuželek. Balustráda je na základně z desek spojených kramlemi a celek sestavy má okosenou horní vnější hranu desek, kterých je celkem 6. Kuželky jsou na každé straně balustrády dvě a rozměry základny pod balustrádou jsou 190 x 235 cm. Čelně vpřed je delší strana. Deska na balustrádě má zdola pásek a přesahující deska je nahoře vpředu zešikmená. Kladí na balustrádě sestává z desek spojených kramlemi. Čelně zleva na desce balustrády nahoře je kamenická značka. Před balustrádou a sochou v ose čela sochy leží deska, jako původní klekátko. Socha umístěná uvnitř balustrády má základnu pravidelného kvádru na šířku delší stranou na průčelí sochy. V horní části základny pilířku je ústupek se simou. Nad ním střední část pilířku, se základnou na šířku a nad ní je pilířek konkávně prohnutý nahoru. Na střední části pilířku leží výrazná předstupující a stoupající římsa (zdola- pásek, stoupající sima, deska, pásek, výžlabek a na něm nízká deska se zaoblenými hranami). V průčelí pilířku sochy je vpadlá plocha ohraničená konvexně-konkávním rámováním a nahoře nad jeho středem kroužek. Reliéf uvnitř plochy zobrazuje Anděla s křídly, za pluhem taženým dvěma volky, se kterými orá brázdy v poli. Čelně vlevo nahoře reliéfu jsou schématická oblaka a pod nimi, v pozadí výjevu, kopcovitá krajina. Pod reliéfem je autentický nápis barokní kurzívou: "Svatý Isidore oroduj za nás". Ze zadní strany tři nápisy pod sebou: "Postaveno r. 1737/ Obnoveno r. 1889/ Obnoveno r. 1934". Socha Isidora stojí na vlastním podstavci, zdola s deskou, páskem, výžlabkem a nízkou deskou shora dolů zaoblenou. Socha sama má vlastní plintus, postava světce je v barokním kabátci a botách škorních, klečí na levém koleni na výstupku, pravou nohu pokrčenou v pohybu poklekání, sepjatýma rukama zvednutýma do výše hrudi, hledí vpravo nahoru přes své pravé rameno. Socha má nad sebou do segmentu prohnutou plechovou stříšku s kovovými tyčkami po stranách jako nosníčky stříšky. Tyčky mají ve střední části kovaný dekor tvaru srdce a stříška nahoře má plechový křížek. Okraj segmentu stříšky vpředu je zvednutý a zvlněný obloučky, okraj segmentu vzadu stříšky má obloučky zahnuté dolů. Socha je z materiálu pískovce místní provenience a nemá žádné poškození. Sloupky v zadní části balustrády vychýlené, jeden je ve své spodní části prasklý.