kostel sv. Bartoloměje

Areál se nachází ve střední části obce při ulici 9. května (západně od nového hřbitova). Kostel je umístěn na mírně vyvýšené terase a západně od něj stojí na okraji pozemku hranolová zvonice s mansardovou střechou. Prostor kolem kostela sloužil původně jako hřbitov. Na severní straně je vymezen opukovou ohradní zdí a na jižní straně terasovou zdí se dvěma schodišti a sochařskou výzdobou svezenou údajně z různých míst šporkovského panství (na místě se dodnes dochovala jen socha sv. Františka). V severozápadním cípu pozemku stojí socha Salvátora, která bývala umístěna ve výklenku v průčelí fary. Předmětem ochrany je kostel, zvonice, terasová zeď se sochami, socha Salvátora, ohradní zeď a příslušné pozemky.