vila Vlachova

Jednopatrová nárožní neorenesanční vila s nárožním věžovitým nakoso postaveným arkýřem zakončeným lucernou a flankovaným dvěma mělkými rizality vyvrcholenými volutovými štíty. Do Kozelkovy ulice v 1. patře situována sloupová lodžie. Střecha nízká sedlová, krytá eternitem, věžička a štíty mají měděné oplechování. Zdivo cihelné, štukové omítky původně zlatě okrové, doplněné malovanou a štukovou výzdobou. Dům je komponován pro pohledy z obou ulic, boční a zadní fasáda jsou řešeny velmi jednoduše. Architektonické členění podtrhuje horizontalitu fasád hladkým pásem soklu, pásovou bosáží celé plochy přízemí, kordonovou římsou a dále plným kladím s ozdobným vlysem a mohutně vysazenou korunní římsou. 1. patro je vertikálně rozčleněno nárožními mělkými jednoosými rizality, mezi něž je vložena na straně do Kozelovy ulice trojosá lodžie, na straně do Smetanovy ulice je plocha dvojosá a v nároží obou ulic rizality svírají zmíněný věžovitý arkýř. Boční rizality mají rytou pásovou bosáž a původně byly nad římsou završeny nízkou atikou, vnitřní rizality mají jen kvádrové nárožní lisény a štítové nástavce (trojetážové členění dělené římsami, sokl s pilířky, ve střední části kruhové okno se šambránou, volutové konzolky nesou římsu, završenou půlkruhovým nástavcem s plastickou mušlí. Volné plochy štítů, věžičky i vlysu pod korunní římsou původně pokrývala malovaná výzdoba, z níž se dochovala jen torza. V interiéru lodžie se dosud uplatňují figurální i ornamentální malby spíše horizontálního charakteru s národně obrozeneckým podtextem. Monogram „V A“ je vkomponován do malovaného štítu podporovaného dvěma štítonoši ve vlysu arkýře. Zachována původní okna výškově obdélná, dvoukřídlá s nečleněným nadsvětlíkem, v 1. patře arkýře vitráž, prosklené vstupní dveře do lodžie mají ozdobné leptané sklo. Vstup ze Smetanovy ulice zapuštěný v hladce orámované nice má vysoký nečleněný nadsvětlík oddělený přímou římsou od dvoukřídlých výplňových dveří se sloupkovou klapačkou.