tzv. starý zámek (panský dvůr)

Areál bývalého panského dvora, zvaného starý zámek, tvoří pět budov, doplněných dvěma bránami. Nachází se na jihozápadní straně historického jádra města. Západní stranu areálu tvoří dům čp. 101 a dům čp. 33, mezi nimiž je situována brána II. Dům čp. 101 je zděný omítnutý patrový objekt, postavený na půdorysu tvaru lichoběžníku. Severozápadní průčelí je dvouosé, v obou podlažích jsou stejná okna – dvoukřídlá, umístěná ve špaletě. V přízemí je zabezpečuje jednoduchá vnější mříž. Na fasádě jsou vyryté dvě průběžné linky – jedna v úrovni horního konce oken v přízemí, druhá v úrovni parapetů oken v prvním patře. Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Trojosé jihozápadní průčelí člení stejné linky, jako jsou na severozápadě, v dolní části stěny je navíc sokl. Ve střední ose přízemí je vstup s nadsvětlíkem, odděleným zděným překladem, Dveře jsou novodobé jednokřídlé, nadsvětlík vyplňují skleněné cihly. V bočních osách přízemí jsou stejná okna jako na severozápadní straně. Podobně je tomu i v prvním patře, kde je ve střední ose menší okenní otvor. Jihovýchodní průčelí je v pravé části zakryté přístavbou podobného provedení jako vlastní dům, vidět je tak pouze jednoosá levá část, kde jsou stejná okna jako na zbytku domu. Dům má valbovou střechu, krytou dvojitě kladenými bobrovkami. Dům čp. 33 je zděný omítnutý objekt, postavený na lichoběžníkovém půdorysu. Jeho západní stranu tvoří tři stěny, z nichž střední je rovná a boční šikmé. Okenní otvory jsou situovány poměrně vysoko (v minulosti byly v dolní části stěny otvory do suterénu). Dvě okna, umístěná v levé šikmé stěně, zakrývají vnější dřevěné žaluzie ze svisle kladených lamel. Ve střední stěně jsou čtyři a v pravé šikmé stěně dvě stejná okna – novodobá dvoukřídlá dřevěná, s poutcem oddělenou horní částí, Umístěná jsou ve špaletě. K jižní stěně domu se v líci se západním průčelím napojuje zděná terasa a za ní pak přístavek domu čp. 114. Východní průčelí je šestiosé, pod osou třetí zprava jsou situovány obdélné dveře do suterénu. Ve všech okenních osách jsou stejné výplně jako na západní straně. Většinu severní stěny domu zakrývá zděný přístavek s pultovou střechou, obsahující schodiště. Dům má valbovou střechu, krytou plechovými šablonami. Mezi oběma domy se nachází brána II. - zděná kulisová brána, tvořená zdí, v níž je prolomen segmentový oblouk pro vrata. Korunu jejího zdiva kryjí tašky. Na dům čp. 33 navazuje dům čp. 114, a to přístavkem. Vlastní dům je dvoupodlažní zděný omítnutý objekt zhruba obdélného půdorysu. Jihozápadní průčelí je v horním podlaží pětiosé, osy jsou rozmístěné tak, že tři jsou v levé části a dvě v pravé – střed zůstává bez otvorů. Ve všech osách jsou stejná okna – dvoukřídlá dřevěná, s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny. Umístěná jsou ve špaletě. V dolním podlaží je pod okny horního podlaží v osách první, třetí a čtvrté zleva okenní otvor, zabezpečený vnější mříží a zakončený do téměř rovného segmentového oblouku. Dole sahá až k terénu. Podobný, avšak podstatně menší, je pod krajní pravou osou. Stěnu zakončuje fabionová hlavní římsa. Západní nároží je zaoblené, vpravo od něj jsou v horním podlaží dva drobné obdélné větrací otvory. V horním podlaží severozápadního průčelí je obdobné okno jako na jihozápadě, zabezpečuje ho vnější mříž z esovitě zprohýbaných prutů. K levé části stěny se napojuje přístavek, pokračující k domu čp. 33. Protější jihovýchodní strana domu je bez otvorů, u východního nároží ji v úrovni dolního podlaží zpevňuje směrem vzhůru se zužující opěrák. Severovýchodní průčelí má v dolním podlaží tři segmentově zakončené dveřní otvory, v horním podlaží stejná okna jako na protější straně. Dům má valbovou střechu, krytou dvojitě kladenými bobrovkami. Na východní straně areálu je umístěn dům čp. 102 a na něj navazující dům čp. 103. Dům čp. 102 je přízemní zděný a omítnutý objekt lichoběžníkového půdorysu. Pětiosé severozápadní průčelí má v dolní části velmi nízký sokl. Osy jsou rozmístěné symetricky až na to, že na levé straně je větší rozestup mezi oknem a nárožím. Ve střední ose se nachází vstup – dřevěné dveře rámové konstrukce, v dolní části s vodorovně kladenými prkny, v horní klasovitě. Dveře jsou nahoře zakončené do segmentového oblouku, vstupní otvor, lemovaný šambránou, je však v horní části rovný. Ve zbývajících osách jsou dvoukřídlá dřevěná okna ve špaletě, lemovaná jednoduchou šambránou. Fasádu člení lizénový rám, tvořený svislými lizénami u nároží a vodorovnou lizénou pod hlavní římsou. Severovýchodní průčelí lemuje po okrajích lizéna. V přízemí je dvouosé, se stejnými okny jako na severozápadě. V lichoběžníkovém štítu je obdélný otvor (po podávacích dveřích), lemovaný šambránou. V jeho horní části je nedělené dřevěné okno, v dolní části je před zdí v jejím líci dřevěná balustráda. Jihovýchodní průčelí člení lizénový rám. Jsou v něm tři obdélná, na šířku orientovaná okna, rozmístěná nesymetricky a blíže hlavní římse. Okna jsou dřevěná nedělená, umístěná ve špaletě. Otvor lemuje šambrána. Dům má mansardovou střechu, krytou bobrovkami. Na její severozápadní straně se nacházejí dva obdélné, na šířku orientované vikýře, s neděleným oknem v přední stěně. Vikýře mají pultovou střechu, krytou bobrovkami, situované jsou mezi osami první a druhou zprava a zleva. Dům čp. 103 je přízemní zděný a omítnutý objekt lichoběžníkového půdorysu. Trojosé severozápadní průčelí má v dolní části velmi nízký sokl. V osách první a druhé zleva jsou dvoukřídlá dřevěná okna ve špaletě, lemovaná jednoduchou šambránou. V ose třetí zleva je vstup – dřevěné dveře rámové konstrukce s klasovitě kladenými prkny. Dveře jsou nahoře zakončené do segmentového oblouku, vstupní otvor, lemovaný šambránou, je však v horní části rovný. Pravá část stěny je bez otvorů. Fasádu člení lizénový rám, tvořený svislými lizénami u nároží a vodorovnou lizénou pod hlavní římsou. Jihozápadní průčelí má v pravé části dřevěné okno v šambráně, zabezpečené vnější mříží z esovitě zprohýbaných prutů. Umístěné je ve špaletě. V lichoběžníkovém štítu jsou dvě dřevěná okna ve špaletě, nahoře zakončená do šikmého tvaru. Jihovýchodní průčelí je bez otvorů. Dům má polovalbovou střechu, krytou bobrovkami. Na její severozápadní straně se nachází obdélný, na šířku orientovaný vikýř, s neděleným oknem v přední stěně. Vikýř má pultovou střechu, krytou bobrovkami, situovaný je nad levou osou. Na jihovýchodní straně střechy je na pravé straně střešní okno a zhruba uprostřed zděný komín. Vstup do areálu ze severovýchodní strany umožňuje brána I. - zděná kulisová brána, která má v dolní části širší sokl, vybíhající do nákolníků. U pat půlkruhového oblouku v horní části otvoru pro vrata je profilovaná římsa. Brána vrcholí trojúhelným štítem, lemovaným dole profilovanou římsou a po stranách širokým plastickým okrajem. Na straně do dvora je otvor širší, nahoře zakončený do segmentového oblouku. Korunu zdiva kryjí bobrovky.