socha sv. Josefa na podstavě

Socha postavená na starším betonovém základu má dva schůdky k pilířku sochy. První chůdek, vysoký 14 cm je vpředu i za sochou vydutý vpřed s rovnými úseky po stranách. Druhý schůdek ve střední části v čele sochy i vzadu vydutý vpřed, stejně jako první schůdek. Schůdky mají nahoře vpředu zdola pásek a nad ním obloun. Výška druhého schůdku je 17 cm. Podstavec pilíře sochy je širší než vyšší, je stejně profilovaný vpředu i vzadu sochy. Ze stran přední část pilíře dvakrát předstupuje konkávním a konvexním vydutím vpřed. V konvexním vydutí základny dole je nápis vhloubeným písmem. Text: "Přeložená roku 1855 za času P. Josefa Ledna, faráře a vikáře a Josefa Rumela měšťanosty". Základna nahoře ustupuje dozadu dvěma simami, dole menší, nahoře větší. Střední část pilíře je vydutá opět konkávním a konvexním vzedmutím do oblouku. Po stranách středního čelního pole je vhloubené rámování zakončené dole špicí a v hrubě zdrsněné ploše uvnitř rámování jsou dva v nízkém reliéfu vystouplé střapce. Ve střední konvexně vyduté ploše pilíře je pravoúhlé rámování se vpadlým polem a v rozích má dovnitř vyříznuté segmentky. V horní části tohoto rámování je vystouplý znak v podobě oka s rokajovým dekorem nahoře a střapcem dole. V oku je v nízkém reliéfu s pozlacením provedené znamení sochařských řemeslnických nástrojů, jako symbolů a atributů (pravoúhelník, kružidlo, lopatka, dláto a kamenická palice). Spodní část plochy rámování má text s chronogramem: "NVtriClo. fILIJ. Del/ a fIDeLIs Vo CLIente/ profInaLI gratIa/ - (značka "a")- sanCta paCefIXa Vt/ - (značka "a")- saCrata. pIJsInae Va/ statVa serVIat". Chronogram 1795. Střední část pilíře má ze stran nahoře menší a dole větší voluty s plochou v šíři materiálu zdrsněnou, při okraji s hladkým vysazeným páskem. Pod horní volutou ze strany po dvou střapcích na každé straně sochy. Široká barokní římsa je v horní části výrazně předstupující a nahoru vzepjatá se stlačeným segmentem, který je dvakrát konvex-konkávní ve spodní části široké římsy. Těsně pod římsou je v nízkém reliéfu šlechtická korunka. Socha sv. Josefa stojí nahoře na zaobleném plintu, vpřed i vzad konvexním. Sama socha sv. Josefa stojí na náznaku oblaku a má u pravé nohy v oblaku okřídlenou hlavičku andílka s ulomeným čelně pravým křídlem. Postava světce stojí rozkročená s bosýma nohama, levou nohou vpřed a pravou poněkud vzad, jakoby chystající se vykročit. Světec stojí v mírném esovitém pohybu, jeho pravá ruka od předloktí chybí, Ježíšek přidržovaný v záhybu předloktí levé ruky má ulomenou celou horní část těla. Hlava světce prostovlasá, sklání hlavu vlevo k Ježíškovi. Hlava světce má prostý kruh pozlacené svatozáře. Zadní strana pilířku má ve vpadlém a obdélném rámu s konvex-konkávním zakončením nahoru a dolů se vlnící linky novější nápis s textem a vročením: "PŘELOŽENA Le. Pa. : 1858, Jana Kunce a Hlinka Raimana, sousedů Hořických". "OBNOVENO L.P. 1932 a 1993. J Kerel".