muzeum T. G. Masaryka

Areál někdejšího domu plaských cisterciáků, dnes okresního muzea, je situován východně od chórového závěru kostela sv. Bartoloměje vedle Pražské brány při hradební zdi proti budově nového děkanství. Hlavní částí areálu je budova muzea s nevelkým nádvořím na sev. straně. Nádvoří je obehnáno na sev. a záp. straně ohradní zdí s dvěma branami, k záp. ramenu zdi je připojeno nové lapidárium převážně kamenných architektonických článků a fragmentů. Na SV a V ohraničuje nádvoří mohutný objem Pražské brány a úsek městské hradební zdi, které, jako samostatně evidované a dokumentované památky nejsou součástí areálu. K areálu náleží rovněž malé travnaté prostranství vně městské hradby a před vých. průčelí budovy muzea, vymezené nízkou ohradní zídkou při Tyršově ul. Předmětem ochrany je: budova okresního muzea čp. l, ohradní zeď s branami, lapidáriem a nádvořím, plocha při východním okraji areálu s ohradní zídkou, a pozemky vymezeného areálu.