hrad Křivoklát

Hrad stojí na nepravém ostrohu obtékaném ze tří stran Rakovnickým potokem a zaujímá půdorys rozlehlého pravoúhlého trojúhelníka. Šíjovým příkopem je oddělen od planiny táhnoucí se k východu, na které se rozkládá Amalín, část obce Křivoklát. Ve východním hrotu dispozice se nachází horní hrad v čele s válcovou Velkou věží a trojkřídlým patrovým palácem s kaplí navazující na jeho jižní křídlo. Západní část areálu tvoří výrazně větší spodní hrad s obvodovou zástavbou. Na jižní straně je vstup na nádvoří veden Prochoditou věží, která je obestavěna starým pivovarem. Západně od ní stojí hejtmanský dům. Na západní straně se nachází purkrabství s přístavbami a severní stranu zaujímají manské domky čp. 132, 133, 134 a 135. Přibližně uprostřed nádvoří se nachází litinová kašna, v severozápadní části zastřešená studna. Přístupová cesta do hradu je na jižní straně chráněna kamennou tarasní zdí. Při jižní parkánové hradbě horního hradu se nachází věž a domek čp. 48. Opevnění s baštami a věžemi sestává ze severního parkánu s Pruhovanou baštou, Liščí bašty na severní straně manských domků, věže Huderky na severozápadním nároží, západního a jižního parkánu a předsazené Zlaté bašty na jihozápadě. Mohutná hradba hradu je z velké části pohlcená druhotnou zástavbou. Severozápadně od věže Huderky stojí samostatně zříceniny předsunutého opevnění.