zřícenina hradu Vrškamýk

Někdejší rozlehlý královský hrad Kamýk, zvaný též Vrškamýk nebo Hunec, stojí na nevysoké úzké ostrožně asi 1 km západně od městečka Kamýk nad Vltavou. Vnitřní hrad je obehnán dobře dochovaným širokým příkopem se zbytky valu na jižní straně. Příkop odděluje na západní straně vlastní vnitřní hrad od předhradí, chráněného rovněž dalším příkopem. V předhradí, jež zřejmě obsahovalo pouze jednu dlouhou obdélnou budovu a hranolovou věž v čele se vstupní branou, se dochoval již jenom zbytek zdiva na jihozápadní straně. Dispozice samotného vnitřního hradu je určena charakterem úzké ostrožny. Hradní palác, založený na omezeném staveništi, tvořila dvě dlouhá, úzká, obdélná, zřejmě jednopatrová křídla se vstupní hranolovou věží s branou na západní straně a krátkým křídlem na straně východní. Křídla paláce svírala mimořádně úzké nádvoří, jehož šíře byla stejná jako šířka obou k němu přiléhajících křídel. Zdivo, zbudované z lomového pečlivě do řádek kladeného kamene, se dochovalo na vnitřních stranách křídel do nádvoří poměrně dobře až do výše 1. patra, vnější obvodové zdi paláce se však téměř beze zbytku zřítily do okružního příkopu. Předmětem ochrany je vnitřní hrad s přehradím, okružním příkopem a zbytky valů a k tomu náležející pozemky.