kostel sv. Vavřince
Mukařov
Mukařov
Mukařov u Jiviny

anotace

Hřbitovní kostel středověkého původu přestavěný klasicistně v 18. a 19. století. Součástí areálu je funkční hřbitov s ohradní zdí a branami.

popis památkové hodnoty

Architektonicky a urbanisticky hodnotný sakrální areál, podílející se na historickém vývoji farního centra obce.

popis

Areál kostela sv. Vavřince se nachází v mírně vyvýšené poloze JV směrem od návsi, po levé straně silnice vedoucí ve směru Mukařov-Borovice. Orientovaná stavba kostela SZ-JV stojí přibližne ve středu hřbitova, který je po celém obvodu vymezen ohradní zdí. Hlavní vstup do areálu pilířovou branou (přístupnou ze strany silnice novodobým schodištěm vyrovnávající terénní rozdíly) se nachází v ose J linie ohradní zdi. V S koutu hřbitova stojí novodobý objekt márnice. Předmětem ochrany je kostel sv. Vavřince, ohradní zeď s branou a pozemky parc. č. st. 37, parc. č. 46 a 742/3 (část). Na ploše památky se nachází nechráněné náhrobky.

• Kód CZ 10087, Mukařov, ves, Mukařov u Jiviny, Mladá Boleslav, Středočeský kraj