kostel sv. Jiří s farou

Areál (dnes je souborem kdysi 2 samostatně uzavřených areálů - fary a kostela), který je dokladem historického vývoje farního centra obce se nachází ve svahu (nedaleko železničního mostu), nad hlavní silnicí spojující Dolní a Horní Krnsko. Kostel sv. Jiří stojí přibližně uprostřed nevelkého hřbitova s několika cennými náhrobky z konce 19. století. Součástí hřbitova je také novorománská kaple P. Marie Lurdské (situovaná S od kostela) a nevelká márnice, která se před několika lety zřítila (dochované pouze základy v SV rohu hřbitova). Na hřbitov se původně vstupovalo 2 pilířovými branami. Ze Z brány situované naproti faře se dochoval pouze 1 pilíř (kdysi s dekorativní vázou) s krátkým úsekem někdejší ohradní zdi. Druhá, lépe zachovaná brána (na JV konci areálu pod svahem u silnice) vede na strmé kamenné schodiště, které ústilo u výše zmíněné márnice. Před touto branou stával kdysi kamenný kříž (viz. Soupis), z kterého se zřejmě dochoval kříž s jetelovitě ukončenými rameny, osazený dnes v koruně zdiva ohradní zdi schodiště. Druhou, pohledově významnou dominantou areálu je objekt fary, přístupný od hlavní komunikace obce dvojramenným schodištěm s pilířovými brankami (od J) a vjezdovou bránou (od V). Dochovaná ohradní zeď fary je na S a Z straně nahrazena novodobým drátěným/dřevěným plotem. Součástí tohoto areálu je zděná vozová kolna (st. 56) u SZ nároží fary a klenutý sklep, zahloubený ve svahu naproti zadnímu (S) průčelí fary. Na osu fary a dvouramenného schodiště navazuje socha sv. Jana Nepomuckého situovaná na hraně svahu (nad silnicí), po pravé straně místní komunikace vedoucí k novému hřbitovu se zvonicí. Předmětem ochrany jsou: kostel, kaple Panny Marie Lourdské, hřbitovní zeď s branou s dekorativní vázou (ztracena/zničená) a schodištěm, fara čp. 44, farní sklep, ohradní zeď fary se 3 branami a schodištěm, socha sv. Jana Nepomuckého a pozemky vymezeného areálu.