hrad Mydlovar se zaniklou vsí, zřícenina a archeologické stopy

Areál hradu Mydlovaru se nachází na pahorku zdvíhajícím se v inundaci řeky Labe, na jejím pravém břehu. Hrad sestává z obdélného jádra a V od něho ležícího zhruba lichoběžného předhradí. Od J a V byl areál chráněn dnes zaniklými labskými koryty, na S a Z je dochován dvojitý příkop a val. Jádro hradu bylo obklopeno silnou plášťovou zdí, dochovanou v reliktech dodnes. Zdivo hradby je převážně cihlové. Jiné zděné pozůstatky nejsou dnes patrné. Taktéž předhradí nevykazuje žádné stopy zástavby. Při hradu ležela středověká vesnice Mydlovary, která zanikla beze stop a není v terénu lokalizována. Předmětem ochrany jsou: jádro hradu, předhradí, vnější opevnění, západní předhradí, zaniklá osada Mydlovary a pozemky vymezeného areálu.