františkánský klášter

Klášter je situovaný v JV části Zásmuk, při silnici do Bečvár. Severní stranu kláštera obrácenou k silnici tvoří průčelí kostela Stigmatizace sv. Františka Serafinského, k němuž přiléhá patrová budova konventu. Na konvent navazuje ohradní zeď s vjezdovou bránou. Vlevo od kostela pokračuje areál krátkým úsekem ohradní zdi. Na V straně kostela býval klášterní hřbitov, dnes je zde volná plocha s jednoduchým litinovým křížem. O kus dále na J stojí sousoší Kalvárie a šternberský erb s kamennými lavicemi. Hřbitov i prostranství se sousoším a erbem jsou ohraničené zdí. Při jižní stěně presbytáře je vstup ho hrobky umístěné pod kostelem. Jižně od kláštera se nachází rozlehlá klášterní zahrada s rybníkem. Celý areál je, až na menší SZ úsek ohraničený drátěným plotem, vymezuje ohradní zeď, jejíž součástí je výklenková kaple. Předmětem ochrany je kostel, konvent, hrobka Šternberků, sousoší Kalvárie a pomník Šternberků, ohradní zeď s bránou a výklenkovou kaplí a k tomu náležející pozemky.