zámek s kostelem a parkem

Zámek s kostelem a parkem se nachází v jihovýchodní části obce. Severní část při silnici zaujímá vrátnice, zámek propojený galerií s kostelem, objekty skleníků a kočárovna, od nichž jižně se rozkládá park s rybníkem. V areálu stojí volně rozmístěny sochy, vázy a další artefakty. Součástí parku jsou také krajinářsko-architektonické úpravy Josipa Plečnika, z nichž dominantními jsou rozšíření skleníku, mosty přes potok a ohradní zeď s kašnou s pěti lvími hlavami při východním okraji parku. Vlastní zámek je trojkřídlá dvoupatrová budova krytá valbovou mansardovou střechou, obrácená hlavním průčelím k severu. Nároží budovy jsou zesíleny mohutnými šikmými opěráky. V ose jižního průčelí předstupuje mohutný polygonální rizalit. Z východní partie objektu vede galerie, podklenutá dvěma oblouky, propojující zámek s kostelem. Jedná se o jednolodní menší barokní stavbu se sakristií v ose presbytáře. Zámecký park je pouze před jižním průčelím koncipován jako zahrada se záhony a parterem. Zbývající část tvoří parkově upravený prostor se vzrostlými listnatými i jehličnatými stromy. Vedle hlavní osové cesty tvoří průhledy na zámek dva postranní, asymetricky komponované průseky. Ve východní části je situován rybník, z nějž vytéká potok přemostěný třemi mosty od autora Josipa Plečnika. Park je obehnán ohradní zdí s bránami. Na hrázi rybníka se nachází úsek východní ohradní zdi s kašnou od Josipa Plečnika. Jedná se o autorovu poslední realizaci v Lánech z roku 1929. Jižním a západním směrem od parku se rozkládá obora, která však není památkové chráněna.