kostel sv. Bartoloměje

Areál kostela se nachází ve střední části osady SV od náměstí. Areál tvoří: samostatně stojící kostel, socha Immaculaty s přístupovým schodištěm, řada drobných plastik kolem kostela, náhrobek W. Mrkoše v hřbitovní zdi a ohradní zeď s branou. Při vstupu do areálu je umístěn novodobý kříž z černého leštěného mramoru s kovovým korpusem Krista, na východě kamenná socha Krista, dále kamenný kříž z bývalého hřbitova a zcela na východě freska Nejsvětější Svátosti oltářní nahoře se segmentovou profilovanou římsou. Před freskou kovové zábradlí a malá zahrádka. Před vstupem do kostela je dlažba s datací 1946, kolem kostela tráva. Předmětem ochrany je kostel, socha Immaculaty, náhrobek W. Mrkoše (oplakávání), schodiště, hřbitovní zeď s branou a pozemky vymezeného areálu. Na ploše památky se nachází několik nechráněných náhrobků, socha Krista a kamenný kříž.