Starý zámek
Praha-východ
Škvorec
Škvorec
Škvorec
Smiřických č.p. 1

anotace

Areál starého zámku stojí na místě hradu ze 13. století. Z původně renesančního zámku ze 16. století se zachovalo východní barokní patrové křídlo s věží, hradní příkop s mostem a zbytky ohradních zdí.

popis památkové hodnoty

Památkově mimořádně hodnotný areál tzv. starého zámku pochází ze 16. století (na místě původního hradu z druhé pol. 13. století). Severovýchodní část renesanční čtyřkřídlé zámecké budovy byla zbořena před r. 1865. V roce 1873 došlo k demolici západního dvoupatrového traktu. Do dnešní doby se dochovala zbarokizovaná část východního křídla s gotickou vstupní branou a barokním mostem přes původní příkop.

popis

Areál starého zámku je situován ve V části obce na návrší, obklopen zejména na J a V bývalým hradním příkopem. Do areálu zámku je vestavěna budova školy na SV straně. Jižně od školy stojí objekt technického zázemí. Na J straně vyniká novodobá ohradní zídka. Předmětem ochrany je areál tzv. starého zámku - palác, věž, zbytky zdí, hradní příkop s mostem a pozemky vymezeného areálu. Na ploše památky se nachází nechráněná budova školy čp. 130 a novodobý provozní objekt.