kostel Narození Panny Marie s farou

Areál kostela leží při západním okraji historického jádra městečka, při dnešní hlavní průjezdní silnici Praha-Tábor. Celek sestává z volně stojícího kostela, fragmentárně dochované někdejší hřbitovní zdi a zaniklého hřbitova. Kostel je mohutná orientovaná stavba s obdélnou lodí a jen o málo užším kněžištěm, sestávajícího ze 2 polí a pětibokého závěru. K jižnímu boku kněžiště přiléhá hranolová věž, u jejíhož západního průčelí vystupuje segment šnekového schodiště. K celému severnímu boku kněžiště přiléhá obdélný přístavek pojímající kapli a sakristii. Západnímu průčelí lodě je představena trojboká síň, před západním průčelím sakristie drobná předsíň. Loď i presbytář jsou opatřeny soustavou opěráků. Předmětem ochrany jsou: kostel, fara, hřbitovní zeď a pozemky areálu.