kostel sv. Vavřince s farou

Kostel stojí na skalce nad říčkou Klejnárkou, v nadmořské výšce 225 m. Původně stával na východním okraji vesnice, dnes uprostřed zástavby. Jedná se o komplex kostela, raně barokní fary a zvonice, ohrazený zdí s výklenkovými kapličkami. Kostel je rozlehlou, převážně barokní stavbou, středověký je pouze presbytář s chórovou věží nad ním. Stavba kostela je členitého půdorysu: z obdélné lodi vybíhají dvě boční kaple, při jižní kapli je dodatečná otevřená předsíň. Drobný presbytář zaklenutý křížovou klenbou má čtvercový půdorys, ke které přiléhá na východní straně starobylá přístavba s renesančním portálem a na severní straně valeně klenutá sakristie. Architektonicky nejvýraznější je západní průčelí lodi s hlavním vstupem a s barokním štítem. Za pozornost stojí okenní otvory presbytáře, které prozrazují složitější vývoj a starý původ./ Předmětem ochrany je kostel, fara, zvonice, zeď s výklenkovými kapličkami a pozemky areálu.