zřícenina hradu Žebrák

Zřícenina hradu se nachází v severní části obce Točník, asi 1,5 km severozápadně od města Žebrák. Stojí na úzkém a strmém křemencovém žebru, výběžku Zámeckého vrchu, na němž se severozápadním směrem výše nachází hrad Točník. Skalnatý ostroh oddělený uměle vytvořeným šíjovým příkopem je ze tří stran obtékán Stroupínským potokem, který se severně od hradu stéká s potokem Pekelským. V nejvyšší poloze se nachází protáhlé úzké jádro hradu, z něhož se dochovala hlavní válcová věž se zbytky plášťové hradební zdi a navazujícího východního paláce. Předhradí, obklopující jádro původně ze všech stran kromě východu, je zastoupeno zbytky hradební zdi, severovýchodní nárožní válcovou věží a především zbytky dolního paláce na jihozápadním úbočí ostrohu. Východně od hradního jádra se nad šíjovým příkopem nacházejí zbytky budovy, snad kaple sv. Apolináře. Jižně od hradu se nachází původně opevněné podhradí s budovami bývalého pivovaru a purkrabství rozděleného dnes na čtyři obytné domy. Předmětem ochrany je jádro hradu s opevněním, předhradí a torzo západního paláce, zbytky kaple sv. Apolináře, bývalý pivovar čp. 1, bývalé purkrabství (čp. 54, 55, 57, 59) a pozemky vymezeného areálu.