hrad Stará Dubá, zřícenina a archeologické stopy

Areál hradu leží na levém břehu řeky Sázavy, asi 2 km západně od Hvězdonic, proti osadě Záliby. Hradní ostrožna je vymezena jednak řekou, jednak jejím přítokem, bezejmenným potůčkem. Jádrem areálu je hrad, zaujímající temeno vysoké ostrožny. Na západě je hrad oddělen příkopem od šíje, na níž bylo rozloženo osídlení (předhradí). V jeho sousedství směrem k západu leží vojenský obléhací tábor, jihovýchodně od hradu, na opačné straně sedla se nachází palebné postavení. Na severovýchodním úpatí hradní ostrožny, v údolí řeky, je situováno podhradní městečko Odranec, jehož obvodové opevnění je s hradem spojeno hradbou. Předmětem ochrany jsou: hrad, předhradí, obléhací tábor, palebné postavení, městečko Odranec, opevnění městečka Odranec a pozemky vymezeného areálu.