areál augustiniánského kláštera na Starém Brně

Komplex patrových a přízemních dvoutraktových budov obestavěných okolo čtyř obdélných dvorů, soustředěný kolem ústředního objektu - klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie. Severně od kostela okolo tzv. rajského dvora stojí přízemní budovy s kapitulní síní a křížovou chodbou. Vedle kapitulní síně se nachází valeně zaklenutý průjezd do dvora s opatským znakem nad portálem. Fasády hladké, zčásti z režného zdiva s opěráky a profilovanými pilastry. Západně od kostela okolo nepravidelného tzv. starého dvora dvoupatrová trojkřídlá budova s prostorným dormitářem a hudební kruchtou. Jižně od kostela jednokřídlá patrová budova probošství, jehož východní průčelí s rizalitem na osu je bohatě členěné - v přízemí pásová rustika, patro oddělené kordonovou římsou je hladké, pravoúhlá okna se zalamovanými a segmentovými profilovanými nadokenními římsami. Plocha mezi římsami a okny je vyplněna bohatým štukovým dekorem. Uprostřed rizalitu v nice umístěna socha sv. Augustina. Prostor mezi kostelem a bránou je uzavřený spojovací chodbou prolomenou třemi vchody. Boční vstupy jsou pravoúhlé s kamennou šambránou a přímou nadpražní římsou. Na osu umístěný hlavní segmentově zaklenutý portál s kamennou šambránou a klenákem ve vrcholu, nad portálem konkávně projmutý štít se znakem biskupství. Dále na západě se nachází budova rovnoběžná s probošstvím, v níž se nachází nový refektář a knihovna. Má hladké fasády, okna v patře mají odsazené segmentové záklenky. Jižně je organicky navázána dvoupatrová novostavba ze 70. let 20. století bez památkových hodnot.