kostel Stětí sv. Jana Křtitele

Areál kostela Stětí sv. Jana Křtitele se rozprostírá na pohledově dominantním návrší při SV okraji návsi. Návrší je na J straně lemováno ohybem silnice vedoucí ve směru Krpy-Kropáčova Vrutice. Orientovaná stavba kostela stojí přibližně uprostřed někdejšího hřbitova s několika dochovanými náhrobky převážně z přelomu 19./20. století (nový hřbitov se rozprostírá S za obcí). Hřbitov je po celém obvodu vymezen kamennou ohradní zdí (směrem k silnici je zvýšena kovovým zábradlím). Z hlavního vstupu do areálu z návesního prostranství (od Z) se dochoval pouze pravý pilíř s jedním křídlem kovaných vrat, levý pilíř s úsekem ohradní zdi byl ubourán. Druhý vstup do areálu (od V) tvoří jednoosá klenutá brána s kamenným schodištěm vyrovnávajícím zvýšený terén hřbitova s níže položenou komunikací. Předmětem ochrany je kostel, ohradní zeď se 2 branami a pozemky vymezeného areálu. Na ploše památky se nacházejí nechráněné náhrobky.