hrad Týřov, zřícenina

Areál hradu je tvořen třemi vzájemně izolovanými jednotkami - vlastním hradem, předsunutou baštou a podhradním mlýncem. Hrad leží na výrazné ostrožně asi 2 km severovýchodně od Skryjí. Ostrožna je na jihu vymezena Úpořským potokem, na západě řekou Berounkou a na severu bezejmenným potůčkem. K východu stoupající šíje je od hradu oddělena příčným příkopem. Předsunutá bašta v podobě skalního útvaru chráněného srázem a příkopem leží v poloze značně převyšující samotný hrad, několik set metrů severovýchodně od něj. Relikty podhradního mlýnce leží na jižním úpatí hradní ostrožny, na pravém břehu Úpořského potoka. Hrad má dvoudílnou dispozici, tvořenou přední a zadní částí, mezi nimiž je značný výškový rozdíl. Přední, níže položená východní část má takřka pravidelný obdélný půdorys, vymezený torzálně dochovanou hradbou. Ve čtyřech rozích hradby a uprostřed delších stran byly umístěny válcové, uvnitř duté věže. Horní hrad je užší a protáhlý, s hranolovým věžovým palácem v zadní části a hlavní válcovou věží vetknutou do hradby na východní straně. Mezi horní a dolním hradem leží přihrádek s vlastní zdí a brankou. Dolní hrad, v jehož čele se uplatňoval úzký parkán, je od šíje oddělen příčným příkopem. Příkop s vně nasypaným valem probíhá také na jihozápadní straně dolního hradu. Předmětem ochrany je hrad, předsunutá bašta, podhradní mlýnec a pozemky vymezeného areálu.