kostel Narození Panny Marie

Areál kostela se rozkládá na západním okraji městečka na nevysokém, ale výrazně nad vltavské údolí vystupujícím ostrohu, který dosti strmě spadá k severu, jihu i východu. Ploché, jen mírně stoupající temeno ostrožné výspy je spojeno s okolním terénem plynule a poměrně rovně pouze na západní straně. Areál tvoří vlastní kostel, situovaný na recentním hřbitově, původně velmi malém, založeném na nepravidelném, vejčitém půdorysu. Hřbitov byl novodobě podstatně rozšířen směrem k jihozápadu o dlouhý obdélný pozemek, který však již není součástí památkově chráněného areálu. Hřbitov je obehnán kamennou ohradní zdí s klenutou branou na jižní straně. Stará zeď byla na jihozápadní straně zbořena při rozšiřování hřbitova. Jádrem areálu je jednolodní kostel podélného typu s obdélnou lodí a stejně vysokým odsazeným kvadratickým presbytářem bez opěráků. K němu na severní straně přiléhá velká obdélná sakristie s přístavkem při západní straně. Jižní stěně lodi předstupuje malá čtvercová předsíň a západnímu průčelí mohutná hranolová a nízká věž. Předmětem památkové ochrany je kostel s ohradní zdí a branou.