hrad Skály

Rozsáhlý hradní komplex tvořený vzájemně propojeným skalami, opevněný příkopem, valem a zemní sypanou baštou. V rámci vlastního vnitřního hradu o rozměrech cca 30x10 m, který se nachází ve východní až jihovýchodní části komplexu, lze rozlišit nádvoří a hradní jádro - zatímco na nádvoří jsou patrné stopy po minimálně jedné zděné stavbě, hradní jádro bylo tvořeno zděnou palácovou stavbou využívající i obou skalních suků, do nichž jsou vysekány jednotlivé místnosti. Záseky a dráže jsou patrné i na horních plošinách těchto zmíněných suků - vrcholová partie centrálního suku je přístupná po schůdcích vytesaných po jeho obvodu. Vedle krátkých úseků obvodových zdí se nejlépe dochovala hrotitě klenutá místnost nacházející se na východní straně hradního jádra. Celá východní strana vnitřního hradu je chráněna strmým srázem. Na jeho jihovýchodním rohu, kde se sklon svahu mírní, byla vystavěna minimálně 8 m dlouhá příčná přepažovací zídka zasahující až na vysunutý skalní výchoz. Na ni navazuje fortifikační soustavou sestávající se z příkopu, valu a bašty podkovovitého tvaru nasypané nad terénním stupněm (bašta o rozměrech cca 8x5 m je pravděpodobně mladší než příkop a val). V severozápadní partii hradního komplexu se nachází několik skalních útvarů, které - soudě dle záseků a dráží - byly vzájemně propojeny, resp. prostor mezi nimi byl uměle přehrazen. Zcela na okraji komplexu je patrný nepravidelně pětiúhelný prostor o rozměrech cca 8x15 m, s tzv. hradní cisternou, který pravděpodobně sloužil jako předhradí (hospodářské zázemí hradu). Hradní komplex je nejpřístupnější ze severoseverozápadu, podél předhradí, ostatní strany přeházejí v relativně prudký sráz.