kaple se sochou Krista

Zděná omítnutá kaple s polygonálním závěrem na půdorysu nepravidelného sedmiúhelníka stojí při staré silnici Sedlec - Kutná Hora (Palackého ul.). Jižní šířkově obdélná část kaple tvoří arkádovou předsíň, podpíranou neomítnutými kvádrovými hranolovými pilíři zakončenými římsou s výžlabkem. Půlkruhové oblouky arkádové předsíně trojosého J průčelí rámují profilované šambrány, postranní osu V a Z průčelí hladké šambrány s klenákem. Pod profilovanou římsou trojúhelného štítu hlavního průčelí s předstupujícím pásovým geometrickým dekorem je obdélné vpadlé pole s tmavě obtaženým nápisem: POSTAVENO 1727. OBNOVENO 1929. Polygonální závěr kaple člení sokl, slepé arkády s plochou šambránou a klenákem a široká fabionová korunní římsa. Sedlovou stříšku s polygonálním zakončením kryjí bobrovky a vrcholové prejzy. Uprostřed střechy vystupuje oplechovaná sanktusová hranolová vížka s jehlancovitou stříškou, makovicí a latinským křížkem ve vrcholu./ Za krytým vstupem rámovaným postranními nikami a sklenutým segmentovým obloukem je prostor kaple, v jehož čele vyniká nika s ozdobným soklem a kamennou sochou spoutaného Krista v životní velikosti s nakročenou levou nohou, bohatě zřaseným pláštěm a trnovou korunou. Sokl i socha jsou opatřeny bílým vápenným nátěrem./ Předmětem ochrany je kaple se sochou Krista a příslušný pozemek.