hrad Krakovec, zřícenina

Hrad Krakovec zaujímá temeno nevelké nízké ostrožny, vybíhající jihozápadním směrem z terénního hřbetu, na němž je rozložena vesnice. Staveniště hradu je od vsi odděleno ve skále vysekaným šíjovým příkopem, dnes přepaženým novodobým dřevěným mostem. Hrad lichoběžného půdorysu má pevně sevřenou dispozici delší osou orientovanou ve směru ostrožny. Za mostem stojí torzo průjezdní hranolové věžové brány, od níž vlevo se táhne vysoká hradba, chránící drobné předhradí, obsahující studnu. Do předhradí ze strany jádra hradu svým oblým pláštěm zasahuje dvoupatrová věž podkovovitého tvaru. Za první bránou, při západním boku této věže, byla situována jen v reliktu dochovaná druhá brána, ústící do nevelkého lichoběžného nádvoří, položeného za jižním, rovným průčelím věže. Zbylé tři strany nádvoří jsou sevřeny trojkřídlým dvoupatrovým palácem, jehož východní díl je však včetně přízemí destruován. Obvod hradu dnes nevykazuje žádné stopy někdejšího vnějšího opevnění, jehož existence je však nepravděpodobná. Při severovýchodním nároží hradu, na úrovni dna příkopu, jsou v terénu patrné zbytky objektu tzv. lázně.