kostel sv. Rocha

Areál se nachází při silnici na Točník severozápadně od náměstí. Dominuje mu neorientovaný kupolovitý kostel s přistavěnou krátkou obdélnou lodí a hranolovou věží v jihozápadní vstupní části, který je obklopen hřbitovem přibližně čtvercového půdorysu. Areál je vymezen ohradní zdí, do níž jsou na straně do ulice po stranách hlavního vstupu do kostela symetricky vsazeny dvě brány, západně pak domek hrobníka, márnice a pilířová brána. V prostoru severně od presbytáře kostela se nacházejí cenné litinové náhrobky: dva z nich ve formě neogotického baldachýnu nad nízkým obeliskem s oslavnými nápisy (rodiny Hněvkovských a Vojtěcha Nejedlého), třetím je prostorový empírový náhrobek Jana Nejedlého ve tvaru nízkého obelisku s mohutnou krycí deskou (Jana Nejedlého). V prodloužené ose kostela se nachází sochařsky zdobený náhrobek rodiny Feyereiselovy od Václava Levého s mramorovou sochou sedícího anděla v životní velikosti. Při severozápadním úseku zdi se mezi jinými nachází hrobka rodiny Volmanovy z roku 1908, zhotovená ze světlé žuly s litinovými a kovanými doplňky. Středu hřbitova dominuje zděná hrobka rodiny Nejedlých. Předmětem ochrany je kostel sv. Rocha, ohradní zeď s branami, náhrobek rodiny Feyereiselovy, náhrobek prof. Jana Nejedlého, náhrobek děkana Vojtěcha Nejedlého, náhrobek rodiny Volmanovy, náhrobek rodiny Hněvkovských a pozemky vymezeného areálu. Na ploše památky se nachází nechráněná márnice, domek hrobníka, hrobka rodiny Nejedlých a další hodnotné náhrobky.