kostel sv. Rocha
Beroun
Žebrák
Žebrák
hřbitovní kostel

Barokní stavba z poloviny 18. století doplněná o mladší sepulkrální památky.

popis památkové hodnoty

Centrální kupolovitý typ barokního hřbitovního kostela obklopený hřbitovem, kde se nacházejí náhrobk význačných osob.

popis

Areál hřbitovního kostela sv. Rocha se nachází při silnici na Točník a sestává z jednolodního kostela, původně osmiboké kaple, která byla později rozšířena o přistavěnou loď a věž. Kostel je obklopen hřbitovem téměř čtvercového půdorysu a vymezen ohradní zdí se dvěma branami. Na hřbitově se nalézají náhrobky význačných osobností s hodnotnou sochařskou nebo litinovou výzdobou. Na hřbitově stojí také márnice a domek hrobníka. Předmětem ochrany je kostel, ohradní zeď s dvěma branami, náhrobek I (rodiny Feyereiselovy), náhrobek II (prof. Jana Nejedlého), náhrobek III (děkana Vojtěcha Nejedlého), náhrobek IV (rodiny Volmanovy), náhrobek V (rodiny Hněvkovských) a pozemky vymezeného areálu. Na ploše památky se nachází nechráněná márnice, domek hrobníka a další náhrobky.

• Kód CZ 19347, Žebrák, město, Žebrák, Beroun, Středočeský kraj

• Kultovní a pietní.