kostel sv. Jiljí

Děkanský kostel sv. Jiljí stojí uprostřed Kostelního náměstí v jihovýchodní části historického jádra města, na rovinaté terase mírně vyvýšené nad úroveň Labe. Je orientován k VSV. Jedná se o trojlodní baziliku s původně dvouvěžovým západním průčelím, připojenou ke staršímu dlouhému presbytáři s pětibokým závěrem. Po severní i jižní straně jsou symetricky připojeny nižší přístavby předsíní, kaplí a sakristie. Zdivo presbytáře, trojlodí a zbytku severní věže (tzv. Červené) je z neomítaných pálených cihel, architektonické prvky a celá jižní věž (tzv. Bílá) jsou zhotoveny z pískovce. Presbytář o dvou téměř čtvercových polích s křížovými klenbami je uzavřen pěti stranami osmiúhelníka. Na severní straně se k němu připojují dva obdélné prostory staré sakristie a kaple Panny Marie. Na jižní straně presbytáře se nachází předsíň před mohutným původním hlavním portálem a nová sakristie. Bazilikální trojlodí o čtyřech polích s dvojicí věží a podkruchtím na západě navazuje výškou hlavní lodi na presbytář. Na severní i jižní straně jsou k bočním lodím připojeny předsíně (severní barokně upravena na kapli). Všechny prostory jsou sklenuty křížovými klenbami, pouze jižní předsíň a kaple v jižním podvěží mají klenby hvězdové. Stěny presbytáře i trojlodí jsou prolomeny hrotitými okny s kružbami. Opěrné pilíře presbytáře se sedlovými stříškami jsou armované pískovcovými kvádry; u trojlodí jsou cihelné s pultovými stříškami. Plechem krytá střecha kostela je sedlová s valbou nad závěrem a sanktusovou věžičkou. Boční lodi a kaple mají střechy pultové. Jižní předsíň má plechem krytou jehlancovou střechu, severní předsíň (kaple) je kryta mansardovou střechou s prejzy. Jižní čtyřpatrová věž s architektonickou výzdobou je vystavěna z pískovcových bloků. Jižní nároží jsou zesílena opěráky s fiálami a k západní straně věže je přisazeno schodiště na kruchtu. Věž je zakončena novogotickou balustrádou a kubickou omítanou nástavbou se čtyřmi ciferníky a úzkou jehlancovou střechou. Severní cihlová věž je zachována jen do výšky římsy hlavní lodi. Západní průčelí hlavní lodi je ukončeno trojúhelným gotickým štítem s věžovými výstupky a nikami. Při západním průčelí, po levé straně vstupního portálu stojí kamenný kříž s reliéfem Ukřižovaného jako připomínka hřbitova, který kostel obklopoval do roku 1821. Předmětem ochrany je kostel sv. Jiljí s pozemkem a kamenný kříž před západním průčelím.