zámek

Rozsáhlý komplex zámeckých budov je situován jižně od obce, na návrší porostlém přírodně krajinářským parkem, v ose směřující od severovýchodu k jihozápadu. Jádro stavebního souboru tvoří dvoupatrová trojtraktová obytná budova s mansardovou střechou a pilířovým portikem s terasou, předstupujícím v ose hlavního, jihovýchodním směrem orientovaného průčelí. Po jejích stranách jsou kolmo k hlavní budově situována dvě krátká jednopatrová trojtraktová křídla završená valbovými střechami, z vnitřních nároží obou příčných křídel vystupují pětiboké pavilony s mansardovými střechami. Jihozápadní křídlo spojuje s hlavní budovou užší jednotraktový krček s pilířovou prosklenou galerií v patře, severovýchodní křídlo jednopatrový přístavek stejné šíře jako hlavní budova, završený valbovou střechou. Tato skupina budov tvoří čestný dvůr s okružní příjezdovou cestou, kašnou a sochou sv. Aloise Gonzagy, situovanými v zahradním parteru. Na severovýchod od hlavní budovy stojí patrový objekt bývalé oranžerie, později užívaný jako společenský sál a kino, který je se zámkem propojen spojovacím traktem na půdorysu písmene Z částečně patrovým, z části přízemním s půdním polopatrem. Hlavní průčelí zámecké budovy je sedmiosé, patra jsou oddělena kordonovými římsami. Přízemí je pojednáno bosáží, piano nobile zdvojenými lizénami, 2. patro je hladké, ukončené konzolovou korunní římsou. Obdélná okna jsou lemovaná šambránami, v přízemí doplněnými o klenáky, v 1. patře s klenáky nesoucími rovné nadokenní římsy a s parapetními římsami s navazujícíma ušima s kapkami a obdélnými parapetní výplněmi, ve 2. patře nad okny rovné parapetní římsy. Pilířový balkonový portikus je trojdílný, vstupuje se do něj postranními zatočenými schodišti s prolamovanými zídkami. Na středu budovy je v nižší části mansardové střechy osazen ciferník hodin. Fasády spojovacích budov přejímají tvarosloví přízemí a piana nobile. Jihozápadní krček je v přízemí prolomen dvěma obdélnými okenními osami, v patře pětidílná arkádová loggie, severovýchodní spojovací trakt je tříosý, v přízemí prolomeny pouze dva postranní otvory. Nárožní pavilony mají v přízemí prolomena francouzská okna s půlkruhovými záklenky, krytá žaluziemi, v patře kruhová okna, v severovýchodním pavilonu bývala umístěna kaple. Zahradní průčelí hlavní budovy a spojovacích budov jsou řešena shodně jako čelní s těmito drobnými rozdíly: vstup do zahrady z ústřední budovy je řešen jednoduchým obdélným otvorem a dvouramenným schodištěm, galerie je na severozápadní straně bez otvorů. Kolmá boční křídla s nestejným počtem okenních os jsou členěna lezénovými rámy, soklem a profilovanou korunní římsou, obdélné okenní otvory jsou rámovány šambránami. Jihovýchodní fasáda bývalé oranžerie je třináctiosá, členěná mělkým středovým rizalitem, završeným nízkým trojúhelným ořímsovaným štítem a obdobnými bočními rizality. Středový rizalit je hladký, lemovaný pilastry s římsovými hlavicemi uprostřed prolomený rozměrným okenním otvorem sahajícím přes obě podlaží. Boční rizality jsou opatřeny bosáží lemující slepou arkaturu spojující obě patra, v níž jsou prolomeny obdélné okenní otvory. Hladkou arkaturou je zdoben celý zbytek fasády. Severozápadní průčelí oranžerie je přízemní, hladké, s obdélnými okny a vstupem lemovanými šambránami, severní průčelí je bez otvorů, pojednané slepou arkaturou. Arkatura je obdobným způsobem, ale pouze v nátěru, naznačena na severovýchodní a jihozápadní fasádě spojovacího objektu, proti smyslu staršího členění fasád, které bylo horizontální. Jihozápadní fasáda je prolomena obdélnými okenními a vstupními otvory v přízemí a segmentově završenými otvory v patře, severovýchodní je otevřena pouze v přízemí. Oranžerie je završena nízkou sedlovou střechou, spojovací budova střechou pultovou. Interiér zámku byl značně zmodernizován, v přízemí jsou pruské klenby, české placky a ploché stropy, patro je plochostropé.